Hoge energiebelasting studenten

Nieuws | de redactie
10 juli 2009 | Sinds afgelopen jaar pakt de wet energiebelasting negatief uit voor studenten in studentenhuizen. Wie zelfstandig woont, krijgt een heffingskorting van 400 euro; wie in een studentenhuis woont, loop die heffingskorting mis. De CDA-fractie wil daar wat aan doen.

Vorig jaar werden studenten in studentenhuizen in Delft geconfronteerd met forse stijgingen van de servicekosten. Daar bleek een beleidswijziging achter te zitten: tot dan toe werden studentenhuisvesters aangemerkt als energieafnemers, maar vanaf nu als energieleveranciers. Een student die in een zelfstandige wooneenheid woont, krijgt een heffingskorting van 400 euro per jaar; wie in een studentenhuis woont, moet die heffingskorting delen met huisgenoten.

Nadat de LSVb in juni hierover aan de bel trok, heeft staatssecretaris De Jager een brief aan de Kamer geschreven waarin hij stelt dat de Belastingdienst de wet correct uitvoert. De Kamerleden Omtzigt, Van Dijk en Bochove (allen CDA) hebben nu hun partijgenoot gevraagd het belastingregime voor studenten in zelfstandige wooneenheden en studentenhuizen gelijk te stellen. Praktisch zou dit uitgevoerd kunnen worden door in iedere kamer een aparte energiemeter aan te brengen. Dan kan iedere studentenkamer alsnog als apart huishouden aangemerkt worden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK