Nederland in top 10 HO-impact

Nieuws | de redactie
30 juli 2009 | De UU blijft toonaangevend onder de universiteiten in de wereldranking van internetimpact. Zij scoort bij de eerste 100 op wereldschaal op plaats 79, evenals -15 plaatsen lager- de RUG. In Europa zijn zij daarmee de nummers 13 en 19. De HKU is de hogeschool die de meeste impact heeft en komt op 1689 van de 6000 gerankte instellingen.

Waar zit uw hogeschool of universiteit? Hoeveel impact heeft u in het wereldwijdweb?

Nederland scoort onder de HO-landen in de wereld op plaats 10 qua impact. Daarmee staan wij direct onder Brazilië en Japan, net boven Zwitserland en Australië. De verschillen tussen HO-instellingen zijn markant te noemen. Zo komt de UTwente vanwege een relatief geringe omvang van de webverbindingen niet hoger dan plaats 139, maar scoort duidelijk boven alle andere Nederlandse instellingen op het punt van ‘the number of papers and citations for each academic domain. These results from the Scholar database represent papers, reports and other academic items.’ Hier reikt Twente tot plaats 49 in de wereld.

De geringe productie van onderzoekspublicaties in het hbo maakt dat de hogescholen relatief laag scoren. De HKU heeft door de aard van haar domeinen niettemin een duidelijke voorsprong. Van de ‘grote instellingen’ in het hbo is het Fontys, dat voorop staat. Nyenrode komt opvallend laag: het staat rond 3300 tussen Saxion en Avans hogeschool. Wel zeer bescheiden moet de score genoemd worden van het Koninklijk Conservatorium. Dit staat op 5600, nog onder instellingen als de ROC Twente, hogeschool Markus Verbeek en Schoevers.

Het overzicht van de Nederlandse instelingen en hun scores, alsmede de complete Webometrics-ranking van dit jaar vindt u hier.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK