Hoger onderwijs speerpunt in Wahlkampf

Nieuws | de redactie
17 augustus 2009 | Hoger onderwijsbeleid wordt een opvallend thema in de Bundestag-verkiezing van 27 september a.s. De CDU komt met een beurzenplan om begaafde studenten maandelijkse 'Stipendien' te gunnen, om zo de doorstroom en hun economische zekerheid te vergroten. Bedrijven, Länder-regeringen en Berlijn zouden hier budget voor vrij moeten maken.

Pikant is dat Merkels partij dit plan reeds nu als ‘nieuw succes’ concreet kan inzetten. Haar partijgenoot Jürgen Rüttgers, premier van Nederlands buur-Land NRW, heeft al een voorschot genomen op de invoering. Dit gebeurde nadat een poging om het met alle Länder en het bedrijfsleven gezamenlijk uit te proberen strandde. CDU-onderwijsminister Annette Schavan pakte bij de start van de verkiezingscampagne de nieuwe ‘Stipendien’ op als voorbeeld van de creativiteit en daadkracht van de beleidsmakers van haar partij.

Aangezien zij en de Kanzlerin op het terrein van R&D-beleid en met het Hochschulpakt en Exzellenz-beleid al een aanzienlijke conduitestaat opbouwden, is het duidelijk dat de CDU dit beleidsdomein als een van de ‘aanvalslijnen’ in de nationale campagne in wil zetten. Nu is onderwijs al decennia een van de typische SPD-onderwerpen, zodat het lijkt dat deze aanpak de volgende lijst in een reeks van behendige acties van Merkel c.s. om haar opponenten de eigen onderwerpen af te pakken.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK