Timmerman wordt docent
Fontys Pedagogisch Technische Hogeschool (PTH) in Eindhoven hoopt door de samenwerking met Fundeon een nieuwe doelgroep voor haar bouwopleidingen aan te boren. ‘Deze organisatie heeft een grote bekendheid onder bouwbedrijven en haar personeel. Ook biedt ze trajecten voor loopbaanontwikkeling aan. De adviseurs die deze trajecten begeleiden, brengen regelmatig een bezoek aan bouwbedrijven. Zij kunnen bouwmedewerkers begeleiden in de overstap naar het bouwonderwijs,’ aldus Wyb Schuit van Fontys PTH.
‘We verwachten dat vooral timmermannen, de overstap naar het onderwijs zullen maken. Maar voor metselaars en stukadoors is de overstap net zo goed mogelijk. De belangrijkste redenen om over te stappen zijn: meer willen leren, hogerop komen of een lagere fysieke belasting. En als je dan al zoveel jaren in de bouw gewerkt hebt, wil je het liefst wel binnen die sector aan de slag blijven.’ De medewerkers uit de bouw die voor de klas willen gaan staan, hebben bij Fontys PTH de keuze uit een vierjarige opleiding, die opleidt tot leraar tweede graad Bouwkunde of Bouwtechniek. Daarnaast is er vanaf september de mogelijkheid om een tweejarige opleiding te volgen, de associate degree, voor de functie van onderwijsondersteuner bouwtechniek. Vijf mensen hebben zich via de samenwerking met Fundeon bij Fontys PTH ingeschreven om in het nieuwe studiejaar aan dit opleidingsproject te beginnen. De samenwerkende partijen hopen dat er landelijk in september tien bouwvakkers beginnen met de omscholing tot docent. In de toekomst moet dit aantal uitgroeien naar dertig.
Voor Fundeon is het belangrijk dat kennis en ervaring behouden blijven voor de bouwsector. Doordat veel docenten de komende jaren met pensioen gaan, dreigt veel kennis en ervaring verloren te gaan. De samenwerking met de vijf hogescholen biedt de kans om die kennis te behouden. Door docenten die rechtstreeks uit de praktijk te komen voor de klas te zetten, hoopt de brancheorganisatie ook meer studenten enthousiast te maken voor de bouwsector en het opleiden van geschikt personeel. De andere hogescholen die meewerken, zijn: Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool van Rotterdam en Hogeschool Windesheim te Groningen en Zwolle.
Meest Gelezen
Onderwijs zorgt zelf voor stress bij studenten
‘Verstoorde arbeidsverhouding’ als ontslaggrond ondermijnt sociale veiligheid’
“De universiteiten in Nederland zijn op de rug gaan liggen voor Big Tech”
Valoriseren door een snelweg te blokkeren
‘Debat over internationalisering meer vanuit emotie dan feiten gevoerd’
