Bataven snel ingeburgerd

Nieuws | de redactie
16 september 2009 | De Bataven burgerden snel in als onderdanen van Rome. Al na enkele decennia overheersing kookten zij Romeins en bouwden als Vitruvius in Holland. En zij baadden, als ware mediterrane Thermenbezoekers. Dit blijkt uit archeologisch onderzoek van NWO-wetenschapper Stijn Heeren (VU).

Heeren onderzocht vondsten, sporen van nederzettingen engrafvelden in de buurt van Tiel. De Bataven zijn in de Nederlandsegeschiedenis vaak gepresenteerd als dappere lieden die in verzetkwamen tegen een wrede onderdrukker. Maar Stijn Heeren toont nu aandat deze ‘simpele lieden’ ook een heleboel Romeinse trekjes haddenovergenomen. Volgens hem veranderden de kleine boerengemeenschappenin dorpen waar Romeinse gebruiken hun intrede deden.

Romeins aan tafel en in bad

Door de chronologie van de vindplaatsen te bestuderen en enkelespecifieke categorieën vondsten te analyseren kon Heeren laten zienhoe en wanneer de lokale bevolking deel ging nemen in deeconomische, militaire en culturele structuren van het Romeinserijk.

De archeoloog ontdekte dat de Bataven al binnen enkele decenniavan Romeinse overheersing Romeinse ingrediënten gebruikten bij hetkoken, dat de boeren make-up en olie gebruikten zoals de Romeinendat deden in hun badhuizen en dat zij hun boerderijen bouwden naarRomeins voorbeeld.

Geld en oorlog

De integratie van de Bataven werd volgens Heeren door tweebelangrijke feiten veroorzaakt. De Romeinse legerkampen waren voorde Bataven een belangrijke bron van inkomsten. De Bataafse boerenproduceerden voedsel voor de Romeinse soldaten en konden zo op hunbeurt ook Romeinse gebruiksvoorwerpen aanschaffen. Zo werd deBataafse economie dus afhankelijk van de Romeinen.

Maar mogelijk was de rol die de Bataven speelden in het Romeinseleger nog belangrijker voor de integratie van de Bataven. Veeljonge mannen deden 25 jaar lang dienst in het Romeinse leger enbrachten Romeinse voorwerpen en gebruiken met zich mee navoltooiing van hun diensttijd.

Hoewel het onderzoek van Heeren zich beperkte tot de ruralegemeenschap van Tiel-Passewaaij, kunnen deze gemeenschappen welmodel staan voor plattelandsgemeenschappen elders in de Bataafsewereld.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK