Nieuwsbrief 18 februari

Nieuws | de redactie
18 februari 2010 | Met onder andere Plasterk die af wil van magere roosters, verplichte toetsing op onderwijskwaliteit aan de UU, toegankelijkheid HO USA in gevaar, prestaties van Nederlandse wetenschap en Finse diva in beta-opera.

 

Nieuwsbrief ScienceGuide – februari 2010, nummer6

Onderwijsnieuws

  • Het hbo moet meer en gestructureerder les geven. MinisterPlasterk keek in Zwolle onverwacht vooruit op de Commissie Veermanover het HO-stelsel. “Het moet in ieder geval beter wordenafgestemd op wat mensen willen.”

  • Ervarenheid en ‘senioriteit’ zijn voor de UU geen argument meerom medewerkers te vrijwaren van toetsing op onderwijskwaliteit. Zelfs artsenniet.

  • ‘Verdelende rechtvaardigheid’ is een risico bij het toedelenvan de hbo bèta-tech expertisecentra. “We gaan het zo niet doen,”zegt Paul van Maanen, voorzitter Hs Leiden, maar op basis vangebleken kwaliteit. “Laten we toch trots zijn op elkaarssuccessen. Daar worden we allemaal beter van.”

  • Stijgende collegegelden, afnemende budgetten. Detoegankelijkheid van het Amerikaanse HO komt in gevaar.Universiteiten en colleges komen met hun knelpunten Top 10.

  • HO actief in verkiezingen: Tilburg kijkt naar huidskleur van kandidaten,INHollandhelpt Cohen stemmen tellen.


Onderzoeksnieuws

  • Lectoren doen veel goed werk, maar wat merken de studenten daarvan? ScienceGuide en het ISO organiseren daarom de ‘Lector van hetJaar’ verkiezing. We zijn op zoek naar de lector dieonderzoek het best verbindt met onderwijs en zo studenten het meestboeit.

  • “Nederland is precies goed voor de wetenschap: niet te groot.Met voldoende universiteiten en onderzoekscentra die elkaar snelopzoeken met veel internationale netwerken.” NobelprijswinnaarGerard ’t Hooft ziet daarom veel kansen dankzijde onderzoeksscholen.

  • De discussie over hbo-onderzoek moet bevrijd worden vanideologische scherpslijperij, betoogt Stenden-lector GabriëlAnthonio. “De commerciële kanten zijn een aardige bijkomstigheid,maar geen doel op zich.”

  • Bij de prestaties van de wetenschap in ons land “is hetzichtbaar dat andere landen hun achterstand aan het inhalen zijn ofdat al hebben gedaan – daar werkt de wet van de remmende voorsprongin ons nadeel.” Plasterk en de AWT denken na over hoe nu verder.

En ook

 Karina Mattila

  • Een nieuwe opera! Émilie gaat over de minnares vanVoltaire, de wiskundige en schrijfster Émilie du Châtelet. Vlak nade wereldpremière in Lyon zal de grote Finse sopraan Karita Mattilade hoofdrol in Amsterdam zingen. Alles over haar en ditGesamtkunstwerk van bèta en muziek leest u opScienceGuide.

 

Wilt u de Nieuwsbrief ook ontvangen? Klik hier

Redactie ScienceGuide – 020-4285371

 

Afmelden kan via info@scienceguide.nl


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK