Jet Bussemaker rector HvA

Nieuws | de redactie
31 januari 2011 | De dames van Balkenende-4 liggen goed in het HO. Ook Jet Bussemaker vindt er emplooi, als rector van de HvA. “We wilden iemand hebben die gepromoveerd was, met hart voor het hbo en een enorm netwerk. Volgens mij hebben we met Jet Bussemaker veel meer dan dat gekregen”, aldus CvB-voorzitter Karel van der Toorn.

Jet Bussemaker zal zich als rector van de HvA ontfermen over hetverbeteren van het studiesucces, de differentiatie van hetonderwijsaanbod en het versterken van de onderzoeksprogramma’s opde Amsterdamse hogeschool. Daarnaast neemt ze met Karel van derToorn, Paul Doop en Dymph van den Boom zitting in het gedeelde CvBvan de UvA/HvA-organisatie.

Oude bekende

Jet Bussemaker promoveerde in 1993 aan de UvA waar ze eerder alcum laude afstudeerde in de politieke wetenschappen. Voor haarproefschrift ‘Betwiste zelfstandigheid. Individualisering, sekse enverzorgingsstaat’ontving zij in 1994 de prijs van de NederlandseKring voor de Wetenschap der Politiek. Ook ten tijde van hetKamerlidmaatschap bleef ze actief in de academische wereld alsdocent politicologie aan de VU. “Zij kent het Amsterdamse hogeronderwijs goed. Wij zijn er daarom van overtuigd dat zij als Rectorveel zal betekenen voor de Hogeschool van Amsterdam”, laatRvT-voorzitter Niek Urbanus dan ook weten.

Bussemaker is niet de enige politicus die na een uitstapje inDen Haag weer terugkeert in het onderwijs. Voor de klas gaan staan blijkt een populaire carrièremove te zijn enook op bestuurlijk niveau lopen er in het HO genoeg oud-politicirond. Zo zal Bussemaker als HvA-rector voormaligBalkenende-IV-collega Guusje ter Horst ongetwijfeld veelvuldig tegen het lijf lopen inHBO-land. Eerder keerde Jacqueline Cramer al terug naar de UU. Zo lijkt hetnog een kwestie van tijd voordat Ella Vogelaar, in 2004 bijnavoorzitter van de HBO-raad in plaats van Doekle Terpstra, haartwintig maanden ‘knettergekke’ ministerschap vervolg geeft in hetonderwijs.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK