Slavernij was big business

Nieuws | de redactie
11 april 2012 | De impact van de slavenhandel was in de 'Pruikentijd' veel groter dan weleens aangenomen. De opbrengst van 70 miljoen Guldens van die tijd zou heden een waarde vertegenwoordigen van €700 miljoen.

Tot deze conclusie komen de twee historici KarwanFatah-Black (Leiden) en Matthias van Rossum (VU ) op basis van eenuitgebreide historische reconstructie. De opbrengst van deslavenhandel moet volgens deze reconstructie tussen de 63 en 79miljoen gulden zijn geweest. Dat is aanzienlijk hoger dan eerdereschattingen. Omgerekend zou dit vandaag de dag grofweg een waardehebben van €700 miljoen.

Anders dan het huidige beeld
  
De auteurs benadrukken dat zij daarmee geen indicatie hebbengegeven van de winstgevendheid van de Nederlandse slavenhandel,maar dat zij gezocht hebben naar een manier om de economische’impact’ van de slavenhandel op de Nederlandse economie te meten.Zij tonen daarmee aan dat de slavenhandel weldegelijk vaneconomisch belang is geweest. Dit in tegenstelling tot hetdominante geschiedbeeld, zoals onder meer verkondigd doorhistoricus Piet Emmer in zijn standaardwerk De Nederlandseslavenhandel.
 
Fatah-Black en Van Rossum geven aan dat zij met hun reconstructiehet onderzoek en debat rond het Nederlandse slavernijverleden eennieuwe impuls willen geven onder historici. Ze schrijven dat hetmet de aankomende herdenking van het slavernijverleden in 2013″hoog tijd is om de handschoen op te nemen, en het onderzoek endebat in een breder perspectief te heropenen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK