Noordse tip voor Rutte

Nieuws | de redactie
23 oktober 2012 | Wat Kamp op EZ ook zou kunnen doen: de Zweedse regering integreert haar ‘Veerman’ en ‘topsectoren’ met een ‘Van Vught’ aanpak en steekt extra geld in de beste zwaartepunten: life science én duurzaam stadsbeheer, mijnbouw én biomassa uit bossen. Extra groei door extra kennisinvesteringen.

“Investments in research are key,” zegt de  Zweedse minister van Onderwijs Jan Björklund. “I want Sweden to be successful in the coming generations as well.”En dus komt hij met een nieuwe Onderwijs en Innovatie Wet waarmee bijna een half miljard euro aan extra investeringen wordt gegenereerd.

The Swedish Ministry of Education and Research presented a bill that contains investments raising the level of appropriations for 2013-2016 by 4 billion Swedish crowns (€450 million). In the next eight years the Governments will increase its appropriations by more than 30 per cent.

Attracting research talents

The main part of the investments will be targeted at research and research programmes at universities and other higher education institutions. The new funds will be distributed according to quality criteria and a large share of existing resources will also be redistributed under the same system. A peer review system should be introduced over time. 

Het volledige stuk van ScienceGuide.EU leest u hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK