Prijs voor techniekhistorie

Nieuws | de redactie
8 oktober 2012 | De toonaangevende Society for the History of Technology eert UM-hoogleraar Wiebe Bijker met de Leonardo da Vinci Medal. Zijn analyse van de ontwikkeling van de fiets heeft onze visie op de techniek en cultuur van de 19e eeuw een versnelling geven. En was het niet Da Vinci die ooit iets verzon dat op een fiets leek....

De belangrijkste internationale vereniging voor wetenschappersin de techniekgeschiedenis overhandigt prof. Bijker deze medaillevanwege zijn bijdrage aan de techniekgeschiedenis door middel vanonderzoek, onderwijs, publicaties en andere activiteiten. Hij werdwereldberoemd met zijn onderzoek naar de de rol van verschillendesociale groepen bij de uitvinding en ontwikkeling van de fiets inde negentiende eeuw.

MIT-icoon uit Maastricht

Zijn theorie van sociaalconstructivisme is nog steedstoonaangevend in het vakgebied. Is deze als het ware de Cauberg vanhet historisch denken over het ontstaan en de werking van detechnologie gebleken? Een heuvel die elke fiets met ambitie moetnemen?

Bijkers boek The social construction of technological systems,dat hij samen met Thomas Hughes en Trevor Pinch uitbracht in 1987,staat tentoongesteld in het eigen museum van MIT. Bijkers boekwordt gerekend tot de dertig meest invloedrijke boeken ooitgepubliceerd door MIT Press.

De Society roemt ook de inspanningen van de Maaastrichtsegeleerde voor de uitbreiding van het onderzoek buiten Europa enNoord-Amerika. Daarvoor geeft hij zelf het goede voorbeeld: hijontwikkelde een studie naar nanotechnologie in India en Afrika.

Onderwijsman pur sang

Ook in het onderwijs heeft Wiebe Bijker zijn sporen verdiend,niet alleen bij de Universiteit Maastricht maar ook alsgasthoogleraar bij andere universiteiten. Hij ontwikkelde veelinnovatieve onderwijsprogramma’s en was de promotor van bijnadertig promovenid bij hun dissertaties.  Bovendien had hijzitting in nog eens 45 beoordelingscommissies.

De Leonardo da Vinci Medal wordt aan Wiebe Bijker uitgereikttijdens de jaarlijkse conferentie van SHOT, die dit jaar inKopenhagen plaatsvindt.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK