Kouwenhoven gelauwerd

Nieuws | de redactie
3 december 2012 | Leo Kouwenhoven (TUD) staat op één punt nu al op gelijke hoogte met iconen als Einstein en Lorentz. De ‘majoranajager’ kreeg de Genootschapsmedaille uitgereikt, een zeer selectief eerbewijs.

Deze onderscheiding wordt toegekend door het Genootschap ter bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde en uitgereikt aan een onderzoeker die door oorspronkelijk onderzoek een bijdrage heeft geleverd aan de door het Genootschap bestreken wetenschapsgebieden. Kouwenhoven is de 21e onderzoeker die zo wordt geëerd. Voor hem kregen  Nobelprijswinnaars als Van der Waals, Kamerlingh Onnes, Lorentz en Einstein deze medaille.

Q-bits en fermions

Kouwenhoven ontvangt de medaille vanwege zijn baanbrekende werk in de experimentele natuurkunde. Op het Kavli Institute of Nanoscience aan de TUD werkt hij in de Quantum Transport Group waar onderzoek wordt gedaan naar kwantumtransport in halfgeleiders. Baanbrekend is zijn werk aan kwantumdots en het gebruik van hun eigenschappen om Q-bits te maken. Onder meer voor dit werk ontving Kouwenhoven in 2007 de Spinozaprijs.

Zijn meest recente prestatie is het genereren van het Majorana-quasideeltje. Dit wordt als een belangrijke stap in de ontwikkeling van kwantumcomputers gezien. Het Majorana-quasideeltje is een constellatie van elektronen die zich gedraagt als het door Ettore Majorana in 1937 voorspelde Majorana-fermion. Voor de ontwikkeling van kwantumcomputers kan deze ontdekking van groot belang zijn.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK