OV-kaart raakt woningmarkt

Nieuws | de redactie
5 februari 2013 | Gaat de bezuiniging op de OV-kaart wel opleveren wat het kabinet verwacht? De bedrijven in die sector en de studentenbonden hebben er een hard hoofd in. "Het spoort niet" zeggen zij.

De OV-bedrijven onderzochten  de effecten van de afschaffing van de studenten ov-kaart. Zij verwachten een nadeel voor hun bedrijfsvoering en voorzien dat meer mensen met de auto naar hun studieadressn zullen gaan reizen. De kosten voor studenten gaan daardoor om meerdere redenen omhoog. Er zouden bijvoorbeeld zo’n 50.000 meer studenten een kamer gaan zoeken.

Ernstige krapte

“Bij hetzelfde reisgedrag zal een studie gemiddeld €5.420,- extra kosten”, zegt ISO-voorzitter Thijs van Reekum. “Dat komt dus bovenop de toekomstige afschaffing van de studiefinanciering die al €14.700,- meer gaat kosten.” De ernstige krapte op de woningmarkt, juist ook voor studenten wordt hierdoor fors verergerd, meldt de LSVb. “Het huidige tekort van 30.000 kamers zorgt al voor te lange wachttijden en veel te hoge kamerprijzen.”

Dat komt bovenop al bestaande ontwikkelingen die de woningmarkt onder druk zetten. De onzekerheid over de kabinetsplannen op dit gebied zorgt ervoor dat de bouw van studentenkamers in veel steden is gestaakt, melden de studentenbonden. Het is belangrijk dat de regering specifiek beleid maakt voor studentenhuisvesting dat de bouw van betaalbare kamers mogelijk maakt.” De druk daarop zal zeer toenemen, als de afschaffing van de OV-kaart tot een zo forse extra teostroom naar studentenkamers zou gaan leiden. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK