LED met nanotechnologie vereend

Nieuws | de redactie
13 mei 2013 | Hoe kun je LED licht wel zestig keer intenser maken en op die manier nog zuiniger? Door nanotech te combineren met de fluorescerende laag bij de lichtbron, ontdekten AMOLF-onderzoekers samen met collega’s van Philips.

De ontwikkeling van efficiënte LED-lichtbronnen is de belangrijkste stap richting energiezuinige verlichting. Om een LED wit licht te laten uitzenden, heb je eerst een efficiënte blauwe LED nodig. Deze blauwe LED belicht een laagje fluorescerend materiaal – het zogenoemde fosfor. De laag absorbeert een gedeelte van het blauwe licht, en zet dit om in licht van een andere kleur.

Het licht dat het fosfor uitstraalt, combineert vervolgens met het niet-geabsorbeerde deel van het licht, waardoor wit licht ontstaat. De LED zendt dit witte licht in alle richtingen uit. Om het licht toch te bundelen zijn lenzen of spiegels nodig. Dat vermindert de efficiëntie van de witte LED. Bovendien zijn lenzen en spiegels duur.

Rooster als vondst

De onderzoekers van FOM-instituut AMOLF en Philips Research hebben hier een oplossing voor gevonden. Ze plaatsten het fosfor bovenop een rooster van aluminium nanodeeltjes. Deze nanodeeltjes ondersteunen resonanties van de vrije elektronen in het metaal die de fluorescentie van het fosfor mogelijk maken. De resonanties versterken elkaar en leiden zo tot een efficiëntere opname van het blauwe licht door het fosfor, en dus tot meer emissie van wit licht.

Door de afstand tussen de nanodeeltjes in het rooster te variëren, kunnen de onderzoekers bovendien de voorkeursrichting van het uitgestraalde licht sturen. De onderzoekers bereikten zo in sommige richtingen een versterking van de lichtemissie die wel zestig keer groter is dan bij een conventionele LED.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK