LED met nanotechnologie vereend

De ontwikkeling van efficiënte LED-lichtbronnen is de belangrijkste stap richting energiezuinige verlichting. Om een LED wit licht te laten uitzenden, heb je eerst een efficiënte blauwe LED nodig. Deze blauwe LED belicht een laagje fluorescerend materiaal – het zogenoemde fosfor. De laag absorbeert een gedeelte van het blauwe licht, en zet dit om in licht van een andere kleur.
Het licht dat het fosfor uitstraalt, combineert vervolgens met het niet-geabsorbeerde deel van het licht, waardoor wit licht ontstaat. De LED zendt dit witte licht in alle richtingen uit. Om het licht toch te bundelen zijn lenzen of spiegels nodig. Dat vermindert de efficiëntie van de witte LED. Bovendien zijn lenzen en spiegels duur.
Rooster als vondst
De onderzoekers van FOM-instituut AMOLF en Philips Research hebben hier een oplossing voor gevonden. Ze plaatsten het fosfor bovenop een rooster van aluminium nanodeeltjes. Deze nanodeeltjes ondersteunen resonanties van de vrije elektronen in het metaal die de fluorescentie van het fosfor mogelijk maken. De resonanties versterken elkaar en leiden zo tot een efficiëntere opname van het blauwe licht door het fosfor, en dus tot meer emissie van wit licht.
Door de afstand tussen de nanodeeltjes in het rooster te variëren, kunnen de onderzoekers bovendien de voorkeursrichting van het uitgestraalde licht sturen. De onderzoekers bereikten zo in sommige richtingen een versterking van de lichtemissie die wel zestig keer groter is dan bij een conventionele LED.
Meest Gelezen
Internationale studenten Maastricht faliekant tegen verplichte cursus Nederlands
Alleen bèta’s tegen Erkennen en Waarderen
VVD en CDA willen weer terug naar prestatiebekostiging in het hoger onderwijs
Expliciete directe instructie is minder effectief dan het lijkt
Valoriseren door een snelweg te blokkeren
