Student blijft onder moeders vleugels

Nieuws | de redactie
10 juli 2013 | Het aantal Nederlandse studenten dat naar het buitenland trekt groeit, maar blijft nog altijd onder het Europees gemiddelde. Dat blijkt uit cijfers van de Nuffic. De cijfers schuren enigszins met de internationale ambities van de Nederlandse economie en overheid.

Het Europese gemiddelde van uitgaande mobiliteit onder studenten ligt op 3,3%. Met 3,0% loopt Nederland hierop nog achter. Lichtpuntje aan de horizon is dat het aantal Nederlandse studenten dat zich aan een buitenlandse instelling inschrijft, wel groeiende is. Algemeen directeur van de Nuffic, Freddy Weima: “Studie en stage in het buitenland bevorderen de internationale oriëntatie van de student. En daarmee bij terugkeer de inzetbaarheid op de Nederlandse arbeidsmarkt.”

Nederland loopt in

De gesignaleerde groei is ook terug te zien in het aantal studenten dat gebruikmaakt van meeneembare studiefinanciering. Wereldwijd groeit het aantal internationale studenten. Nederland maakt deel uit van die trend. Het loopt daarmee de achterstand ten opzichte van Europese uitstroomgemiddelden langzaam in.

Europa blijft wereldwijd de draaischijf van internationale studentenmobiliteit. Het belang van Oost-Azië neemt verder toe. Er is nu een versterkte groei van het aantal Nederlandse studenten in het buitenland. De latere invoer van de bachelor-masterstructuur en andere Bolognamaatregelen in omringende landen speelt hierbij een rol. In vrijwel alle bestemmingslanden neemt het aantal Nederlandse inschrijvingen toe, vooral in Vlaanderen en het Verenigd Koninkrijk. Alleen in Italië, Duitsland en de Verenigde Staten neemt het aantal Nederlandse inschrijvingen af.

Internationale ontwikkelingen

Nederland wil ook meer Buitenlandse talent aantrekken zo bleek uit een brief van OCW. Het gidsland bij deze ambitie is Duitsland. Bij onze Oosterburen wil veel internationaal talent zich blijvend vestigen. Duitsland is ook op het gebied van uitgaande mobiliteit een voorbeeld. Veel Duitse studenten studeren in het buitenland. Die onbalans in mobiliteit tussen Nederland en Duitsland neemt nog steeds verder toe.

Wel lijkt de groei van het aantal Duitse studenten dat naar Nederland komt af te nemen. Deze afname wordt gecompenseerd door grotere aantallen studenten uit Bulgarije, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk. Dit verhoogt de diversiteit van buitenlandse studenten in Nederland.

Waar studeren deze studenten?

Bijna driekwart van de buitenlandse studenten in het bekostigde hoger onderwijs stond ingeschreven bij een bacheloropleiding. Dit komt vooral door studenten in het HBO. In het WO passeerde het aantal buitenlandse masterstudenten voor het eerst het aantal buitenlandse bachelorstudenten.

Hoewel in het wetenschappelijk onderwijs Landbouw nog steeds het meest geïnternationaliseerde vakgebied is met het hoogste percentage buitenlandse studenten op de onderwijspopulatie in het vakgebied zijn in aantal de meeste buitenlandse studenten in het WO te vinden in het vakgebied Economie. In het HBO zorgt het kunstonderwijs ervoor dat het vakgebied Taal & Cultuur het meest internationaal is, terwijl ook hier de meeste buitenlandse studenten in het veel grotere vakgebied Economie zitten.

De volledige Nuffic-publicatie leest u hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK