Dodelijke tropenziekte achterna

Het gaatnamlijk om een gist uit eencellige schimmels die mensen met een normaal functionerend immuunsysteem doodziek maakt. De Canadese uitbraak telde honderden slachtoffers. Een van de belangrijkste bevindingen van de Utrechtse onderzoekers is dat niet de ziekteverwekker, maar de omgeving veranderd is, waardoor de exoot nu ook buiten het tropische Zuid-Amerika goed gedijt.
Gematigd zeeklimaat
Aan het onderzoek werkten wetenschappers uit allerlei gebieden mee, van microbiologen en genetici tot wiskundigen. Zij toonden aan dat de herkomst van de gist in het Amazonegebied ligt. Ook blijkt uit hun werk dat de gisten die zijn voorgekomen bij de verschillende uitbraken, overal ter wereld, toch niet erg divergeren in hun aard.
Zo zijn de stammen die zorgden voor de uitbraak op Vancouver Island weliswaar genetisch verschillend van de andere, maar het gaat hier niettemin om een en dezelfde gist. Blijkbaar heeft het gematigde zeeklimaat van Vancouver Island, het zuidwesten van Australië en het Middellandse Zeegebied vruchtbare bodems voor tropische gisten gemaakt.
Hoe gaat het transport?
Ferry Hagen en Teun Boekhout van het Centraalbureau voor Schimmelcultures van de KNAW leidden het onderzoek dat nieuw licht werpt op de exotische gist. Ondanks hun bevindingen stellen zij vast dat nog lang niet al geheimen zijn gegegeven door de natuur.
Ferry Hagen: “Wat wij nu gaan onderzoeken is hoe C. gattii overal kan opduiken. Verkent deze tropische gist de wereld via zeewater, de lucht, of toch door menselijke invloeden? En hoe komt het dat vooral mensen met een normale afweer ziek worden?”
Meest Gelezen
PVV de grootste partij: grote gevolgen voor hoger onderwijs
‘Verplicht Nederlandstalig hoger onderwijs raakt ook Nederlandse studenten’
Duitsland wil het hoger onderwijs en de wetenschap verder internationaliseren
CDA en NSC botsen over internationale studenten
‘Toekomstige minister, geef docenten ruimte voor onderwijsinnovatie’
