Rechtenstudent topdiplomaat

Nieuws | de redactie
13 december 2013 | Wie net als Hans Wiegel niet afgestudeerd raakte als jurist, krijgt een nieuw politiek icoon: Sebastian Kurz. De rechtenstudent van 27 wordt de Frans Timmermans van Oostenrijk.

De jeugdige christendemocraat was al staatssecretaris voor het integratiebeleid in de ‘grote coalitie’ in Wenen. Nu stapt hij over naar Buitenlandse Zaken, als de jongste minister ooit op die post. Hij blijft bovendien zijn integratie-functie behouden daarbij. Het afstuderen en meester in de rechten worden lijkt er dus voorlopig even niet in te zitten.

Schwarz macht geil!

Als jong politicus leek hij een beetje de Guido Westerwelle van de Alpen te worden. Al te jolige campagnestunts waren zijn claim to fame in het veelal bedaagde politieke klimaat van de christendemocratie in Oostenrijk. “Schwarz macht geil!” was niet het type slogan dat men daar gewend was.

Zijn benoeming op de gevoelige post ‘integratie’ werd nog als een verkeerde grap van zijn ÖVP beschimpt in de media. Maar vervolgens bleek Kurz een natuurtalent bij deze materie. Jongere allochtonen zagen zich serieus genomen door hem en zijn inzet voor de erkenning van hun diploma’s uit andere landen leverde de jonge bewindsman nog meer respect. Ook zette hij een hervorming in gang van het staatsburgerschap: wie uitstekend Duits spreekt en zich inzet voor de samenleving kan versneld Oostenrijker worden.

Op zijn Facebook-pagina zegt Kurz nu: “Es kommt Neues und Bestehendes auf uns zu, eine Chance und große Herausforderung – das ist mir bewusst. Mein Team und ich sind weiterhin für Integration, künftig auch für Europa und Internationale Angelegenheiten zuständig. Ich bitte Euch weiterhin um Unterstützung!” Zou hij op socialmedia net zo actief en niet geheel slipvast opereren als zijn Nederlandse collega? Tot nu toe heeft hij de reputatie geen foutje gemaakt te hebben, ondanks een aanwezigheid in de virtuele wereld die past bij zijn generatie.

Meer weten en FB-vriend worden? Klik hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK