Merkel hoort speldenprik

Nieuws | de redactie
7 april 2014 | Ze deed het chique, maar Angela Merkel zette Nederland en Rutte wel even op hun nummer. Bij de opening van de Hannover Messe sprak zij over kennis, R&D en het grote wereldtoneel.

Nederland is Partnerland van de Messe van 2014, de Olympiade van de kennis en innovatie in de hightech. De opening door Merkel en Rutte was dan ook een unieke, historisch moment. De premier wees in zijn rede met nadruk op het recente onderzoek dat liet zien dat Nederland in Duitsland volstrekt onbekend is als kennisnatie

“Veel klinkt positief over ons land. Maar Nederland kent men niet als land van innovatie en hightech. Tulpen, kaas, dijken, ja dat kent men. Maar medische technologie, microchips of nanotechnologie? Niet of nauwelijks weet men het met Nederland te associëren. De Hannover Messe is het moment om dat echt te veranderen.”

Cliché naar de vuilnisbelt

Rutte wees op de feiten die niemand beseft. 80 procent van de microchips in smartphones komt voort uit Nederlandse kennis. 75% van de smart-sturing apparatuur in auto’s eveneens. Geen wonder dus, dat Nederland en Duitsland zo’n intense economische relatie kennen. “Alleen Canada en de USA hebben op wereldschaal een nog intensievere economische verbinding.” 

De premier riep daarom op  “een cliché op de vuilnisbelt te gooien. Het klopt niet en het is ook niet waar dat Heinrich Heine dichtte dat alles in de wereld in Nederland 50 jaar later gebeurt.” 

Angela Merkel bleef weg bij de grote dichter Heine. Meer prozaïsch wees zij er op dat Nederland niet alleen een groot en belangrijk handelsland is, de nummer 2 van heel Duitsland, maar meer dan dat. Nederland exporteert veel meer naar de Duitsers en dus is ons land een van de weinige die een gunstige balans kennen met de oosterburen. “Voor ons is dat een extra aansporing.”

Tandje erbij

De Kanzlerin citeerde met enige spot de cijfers die Rutte op tafel legde. Duitsers zouden wij zien als gedegen, maar weinig creatief en vaak erg ‘planungsfixiert’. “Dat puntje uit Nederland, die speldenprik, die heb ik goed genoteerd.” Haar antwoord was: wij zetten in op R&D en de top van kennis. 

Zonder de zwakke cijfers van Nederland te noemen met de 12% daling van publieke investeringen, wees Merkel op haar beleidsdoelen. “3% BBP zetten wij in voor R&D. De industrie en de deelstaten moeten daar nog een tandje bijzetten. Maar onze investeringen gaan elk jaar omhoog en de valorisatie van die ‘Forschung’  eveneens.

De recente NSS-top in Den Haag had Merkel extra overtuigd. “Daar bij u in Den Haag sprak ik met de wereldtop. Of het nu gaat om Korea, om China of de Verenigde Staten, één ding is duidelijk. Zij slapen niet. Zij zijn extreem innovatief, buitengewoon creatief. 90% van de groei in de wereld vindt buiten Europa plaats. Wij zullen als Europa dus tempo moeten maken bij kennis, innovatie en ‘Wertschöpfung’.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK