Oudheidkunde op zijn kop

Nieuws | de redactie
23 juni 2014 | De Leidse universiteit meldt "een unieke Nederlandse archeologische vondst", die ons beeld van de vroege geschiedenis van onze streken en zelfs Europa "ingrijpend zal veranderen." Op 1 juli wordt deze onthuld.

De Universiteit Leiden en de provincie Zuid Holland nodigen daarom de media vandaag alvast uit voor de presentatie van deze archeologische noviteit in het Rijksmuseum van Oudheden. “Vanwege het bijzondere karakter van de vondst is besloten deze geheim te houden tot de presentatie.”

Buitengewoon rijk

Niettemin is men bereid “een tipje van de sluier op te lichten.” De vondst betreft “een buitengewoon rijk object van zilver met versiering van bladgoud en ingelegd met halfedelstenen.” Dit stuk kunstnijverheid kent zijn gelijke niet in Noordwest Europa, laat staan in Nederland, zo benadrukt de universiteit.

Men gaat zelfs zo ver te stellen dat deze vondst “het beeld van de vroege historie van Nederland ingrijpend [zal] veranderen en leiden tot de herwaardering van een belangrijke periode in de nationale en Europese geschiedenis.” Dit doet vermoeden, dat een object uit de laat-Romeinse tijd of uit de recent toch al door spectaculaire vondsten sterk herijkte en herwaardeerde Frankische en Merovingische tijd zal worden gepresenteerd. Al met al zou dat een bijzonder luisterrijk symbool zijn voor dit jaar, waarin 1200 jaar Karel de Grote wordt gevierd!


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK