Landen op kometenkop

Nieuws | de redactie
15 september 2014 | Plek ’J’. Daar zal de Rosetta binnenkort zijn lander Philae op de ‘Chury’ komeet laten landen. De ESA vond dat stukje bodem het minst riskant. ‘J’ zit aan de ‘kop’ van de komeet, “een mooie maar dramatische wereld, wetenschappelijk opwindend.”

Rosetta vliegt nu op slechts 30 kilometer van de komeet,  zodat men de verschillende mogelijke landingsites en detail kon onderzoeken op kansen en risico’s. Plek ‘J’ werd unaniem uitverkoren. Deze biedt “unique scientific potential, with hints of activity nearby, and minimum risk to the lander.”  

“As we have seen from recent close-up images, the comet is a beautiful but dramatic world – it is scientifically exciting, but its shape makes it operationally challenging,” zegt Stephan Ulamec, Philae Lander Manager.  “We will make the first ever in situ analysis of a comet at this site, giving us an unparalleled insight into the composition, structure and evolution of a comet,” aldus Jean-Pierre Bibring, van het Franse IAS in Orsay. ‘J’ geeft bovendien “the chance to analyse pristine material, characterise the properties of the nucleus, and study the processes that drive its activity.”

ESA heeft direct een wedstrijd in gang gezet voor de beste naam waarmee ‘J’ de geschiedenis in zal mogen gaan. Wat is de beste benaming voor deze plek? Omdat de landing op 11 november is voorzien, de dag van de wapenstilstand aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, zou Pax wellicht passend zijn.

KomeetRosettaESA


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK