HvA verbaast Kamer over ebola

Nieuws | de redactie
5 november 2014 | De PvdA heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van het bericht dat er een verbod komt voor HvA-studenten om in Afrika stage te lopen. Dit in verband met het ebolavirus en veiligheidsrisico’s in Afrikaanse landen. De PvdA wil weten of andere instellingen ook soortgelijke maatregelen nemen.

In uitzonderlijke gevallen zou een reis of stage nog wel door kunnen gaan, maar dan moet toestemming worden gevraagd aan het College van Bestuur. Naar aanleiding van dit bericht heeft de PvdA-fractie vragen gesteld aan de minister van OCW en die van Ontwikkelingssamenwerking. Dit is pikant, want de minister was zelf rector van de HvA en lijkt een vrouw die niet zo gauw van de kook is als haar hogeschool nu.

Met de zegen van Desmond Tutu

In Rotterdam is men wat minder panisch voor alles wat zuid van Middellandse Zee zou kunnen dreigen. Daar heeft men studenten aan het werk gezet in de townships van Zuid Afrika. Hun praktijkgericht onderzoek wordt zo gewaardeerd door Nobelwinnaar aartsbisschop Tutu, dat hij in een persoonlijke boodschap hen aanmoedigt en zijn zegen geeft! “I believe that education is the key to unlocking the door that will eradicate poverty and that young people have the power to make it happen. God bless you.”

Hieronder leest u de Kamervragen van de PvdA-Kamerleden Mohandis en Van Laar

1. Bent u bekend met de berichten ‘Hogeschool van Amsterdam verbiedt stages en reizen naar Afrika’ (1) en ‘HvA zet stop op stages en reizen naar Afrika’(2)?

2. Bent u met de PvdA van mening dat ervaring opdoen in Afrika tijdens een stage of studiereis naar Afrika, een verrijking kan zijn voor zowel de student als het continent en daarom een belangrijk onderdeel kan zijn van het curriculum van een studie?

3. Zijn er andere onderwijsinstellingen met een vergelijkbaar beleid ten aanzien van stages in en studiereizen naar Afrika?

4. Deelt u de mening van de HvA-studente in Folia en de PvdA dat het niet goed is om heel Afrika als continent over één kam te scheren en dat het daarom beter zou zijn om per land het besmettingsgevaar en de risicosituatie te beoordelen in plaats van een verbod op reizen naar het gehele continent Afrika in te stellen?

5. Bent u bereid in gesprek te gaan met de HvA en sectorraden om ervoor te zorgen dat onderwijsinstellingen op de hoogte zijn van de exacte risico’s en het verantwoord bezoeken van Afrika in het kader van een studie mogelijk blijft?

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK