Vloedgolf aan scenario’s leenstelsel

Nieuws | de redactie
20 januari 2015 | Er zijn liefst 16 scenario’s binnen het overgangsrecht bij het leenstelsel die kunnen bepalen of huidige studenten nog wel of niet in aanmerking komen voor de huidige basisbeurs. Dus ook de huidige student wordt horendol gemaakt. Alleen al daarom moeten Bussemaker en DUO “terug naar de tekentafel” zegt het ISO.

“Huidige studenten krijgen te maken met maar liefst 16 mogelijke scenario’s en de mogelijke tijd voor voorlichting is veel te krap. Het ISO vraagt daarom in alle redelijkheid om terug te gaan naar de tekentafel”. Of zoals een studentenleider tegen ScienceGuide zei: “Nou, veel plezier ermee, telefoonmedewerkers van DUO!”

Grotere onduidelijkheid

Het kabinet kiest er met D66 en GroenLinks voor om de huidige WO-bachelor studenten die in hun vierde jaar een master starten hun basisbeurs af te nemen. Dit noemt het ISO niet alleen tegenstrijdig met de verwachtingen die deze studenten hadden bij aanvang van de studie, maar het zorgt ook voor een nog grotere onduidelijkheid dan dat er onder studenten al heerst rondom de plannen voor dit leenstelsel.

“Huidige studenten worden geconfronteerd met 16 verschillende scenario’s die bepalen wanneer je wel of niet recht hebt op de huidige basisbeurs. Door het veranderen van de spelregels tijdens het spel weten studenten zo niet meer waar ze aan toe zijn”, stelt Rosanne Broekhuizen.

Als klap op de vuurpijl blijkt nu dat een deel van de studenten waarvoor dit leenstelsel verstrekkende gevolgen zich al heeft moeten inschrijven bij opleidingen die selectie toepassen. Voor de huidige studenten die zich eventueel voor februari nog voor een master willen inschrijven is de wetsbehandeling ook uiterst hinderlijk. Zij hebben nauwelijks tijd zich te vergewissen van e effecten van de nieuwe regels, omdat OCW en DUO dit allemaal nog uitwerken moet.

Daarnaast wil de regering in enkele maanden tijd honderdduizenden scholieren informeren voor de deadline van 1 mei. “In drie maanden kun je niet scholieren, ouders, mbo’ers, huidige studenten, decanen én studieadviseurs optimaal voorlichten, daar is meer tijd en zorgvuldigheid voor nodig.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK