ChristenUnie bezorgd over onwetendheid

Nieuws | de redactie
11 december 2015 | Het nieuwe ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins wil van minister Bussemaker weten waarom DUO nauwelijks eindexamenkandidaten informeert over de gevolgen van het leenstelsel. De CU wil dat aankomende studenten er op geattendeerd worden dat lenen van de overheid ook geld kost.

Uit onderzoek van ISO en het Laks bleek deze week dat aankomende studenten nauwelijks op de hoogte zijn van de gevolgen van het leenstelsel. Uit het onderzoek bleek dat eindexamenkandidaten nauwelijks op de hoogte zijn van het bedrag wat ze kunnen lenen bij DUO als zij straks gaan studeren. Dit was reden voor de oud-directeur van de technologiestichting STW Eppo Bruins om de minister Kamervragen te stellen.

U leest hieronder de Kamervragen

Vragen van het lid Bruins ChristenUnie aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het bericht dat veel eindexamenkandidaten onvoldoende kennis hebben over het leenstelsel en het aangaan van schulden.

1.      Wat is uw reactie op het bericht “Leenstelsel abracadabra voor toekomstig studenten” (Telegraaf, 9 december 2015)[1] en de enquête van het ISO en het LAKS?1111

2.      Deelt u mijn zorg over het gebrek aan kennis over lenen en het aangaan van schulden bij eindexamenkandidaten, bijvoorbeeld over de start van het leenstelsel, de voorwaarden van een lening, terugbetalingstermijnen en de hoogte van eventuele schulden?

3.      Waarom is de huidige voorlichting richting eindexamenkandidaten onvoldoende, bijvoorbeeld door DUO? Waarom zijn studenten nu vooral aangewezen op informatievoorziening via ISO en LAKS en niet via de overheid? Wat gaat u verbeteren in de voorlichting?

4.      Hoe gaat u er voor zorgen dat scholieren op tijd de juiste kennis hebben voordat zij hun studiekeuze maken, ook voor de opleidingen met vervroegde inschrijfdeadlines?

5.      Welke risico’s heeft het aangaan van een lening zonder kennis over de voorwaarden en gevolgen van die lening? Op welke manier wilt u studenten niet alleen feitelijke kennis meegeven, maar ook advies geven over het voorkomen van hoge studieschulden, bijvoorbeeld met behulp van de tips van het NIBUD?

6.      Bent u bereid om studenten te informeren dat ‘Geld lenen kost geld’ ook betrekking heeft op een lening van de overheid? Bent u bereid dit duidelijk te communiceren in de voorlichting en op de website van DUO?


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK