Twentse student wil ondernemen

Nieuws | de redactie
23 juni 2016 | Ondernemerschap bij studenten wordt in het HBO nadrukkelijk gestimuleerd. Saxion brengt via Studielink al enige tijd in kaart hoeveel hun studentenpopulatie een bedrijf begint. Ook de Universiteit Twente neemt deze methode nu over.

Dinsdag nam Neelie Kroes, special envoy van de Startup Delta, op het Kennispark Twente de eerste resultaten van het onderzoek aan de universiteit en hogeschool naar ondernemerschap in ontvangst. Uit het onderzoek naar ondernemendheid van de volledige studentenpopulatie blijkt dat ongeveer drie procent van de studenten van Saxion en UTwente reeds ondernemers is. De meerderheid van de studenten heeft de ambitie dit nog te gaan doen.

Saxion en UTwente meten ondernemerschap

Meer dan de helft van de studenten aan de Universiteit Twente overweegt een bedrijf te beginnen. 13% weet al zeker dat ze een bedrijf willen starten en 3,5% van de studenten is zelfs al een bedrijf begonnen. Onder Saxion-studenten ligt dit percentage zelfs nog iets hoger, meer dan 60% van de studenten overweegt namelijk een eigen onderneming opzetten. 735 studenten aan het Saxion hebben reeds een eigen onderneming.

Ondernemerschap bij jonge mensen draagt bij aan een ondernemende en economisch krachtige regio. Vernieuwingen komen vaak bij jonge, hoogopgeleide mensen vandaan die de nieuwste technologische veranderingen gebruiken om te komen tot nieuwe business modellen. Daarom meten Saxion en de Universiteit Twente onder hun studenten de interesse in ondernemerschap.

De grote interesse in ondernemerschap is belangrijk voor de regio Twente. Veel bedrijven met Twentse roots, zoals Thuisbezorgd.nl, PreScan en Dealerdirect (ikwilvanmijnautoaf.nl) zijn inmiddels niet meer weg te denken. Met de meest ondernemende universiteit en een hogeschool met gezamenlijk circa 2000 spin-offs en het meest innovatieve bedrijventerrein van Nederland, is Twente vruchtbare grond voor veel bedrijven.

Bedrijven, overheid en onderwijs samen

Tim Wisse, portefeuillehouder Ondernemerschap bij de Student Union van Universiteit Twente is enthousiast over de cijfers. “Dankzij de unieke samenwerking tussen onderwijsinstellingen, de overheid en het bedrijfsleven is in Twente een systeem ontstaan dat werkt. Studenten kunnen hun vaardigheden meteen toepassen in de praktijk en worden gestimuleerd innovaties op de markt te brengen.”

Het onderzoek van Saxion en de UT naar ondernemerschap is zeer uitgebreid. Door het officiële inschrijfsysteem Studielink voor hoger onderwijs te gebruiken als meetinstrument, is de gehele studentenpopulatie vertegenwoordigd in het onderzoek naar ondernemerschap onder studenten aan de UT en Saxion. Iedere student, die zich bij één van deze onderwijsinstellingen inschrijft, wordt gevraagd naar zijn of haar intentie tot het opzetten van een eigen bedrijf voorgelegd. De betrouwbaarheid van de data is daarom gewaarborgd. Per student kan gekeken worden hoe de interesse in ondernemerschap in de loop van de studiejaren verschuift.

Steun van bestuurders

Het is voor het eerst dat ook de Universiteit Twente zo breed onderzoek doet naar ondernemerschap doet bij studenten. Voor Saxion staat het thema al langer op de agenda. Lector Erik Wierstra van het Kenniscentrum Innovatie en Ondernemerschap zei in 2015 al hoe belangrijk het is om de “bedrijfscontext echt in het curriculum te trekken.”

Tegen ScienceGuide benadrukte Wierstra destijds hoe belangrijk het is dat de ambitie om ondernemerschap te stimuleren breed gedragen wordt in de instelling. “Het is een cultuur die er heel erg bij ons in zit. Docenten zijn daarin heel erg belangrijk en het is prettig dat we hierin de volledige steun van het college van bestuur krijgen. Zij benoemen ook echt het belang van ondernemerschap.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK