Vluchteling heeft studiebuddy nodig

Nieuws | de redactie
8 augustus 2016 | Voor hoogopgeleide vluchtelingen is de weg naar hbo en universiteit lastig en ingewikkeld. Dat bleek uit contacten die Kobe Flapper had als vrijwilligster bij Meet & Great Leeuwarden. Zij leerde een aantal vluchtelingen kennen en wil daarom dat ze makkelijker instromen op het MBO om de taal te leren.

U leest hier het opinieartikel van Kobe Flapper die een aantal hoogopgeleide vluchtelingen heeft begeleid. Dit opinieartikel verscheen eerder in de Leeuwarder Courant.

“De vluchtelingen die ik ontmoette verbleven vaak al in vijf of meer kampen en zijn ondertussen verhuisd naar azc’s elders in het land. Ze zijn gemotiveerd maar komen zonder hulp niet verder. Veel meegemaakt, zorgen om wat en wie ze achter moesten laten, in ons land van hot naar her gesleept, geen enkele zekerheid. Dit levert veel stress op. Niet bevorderlijk voor het leren van een nieuwe taal. Daarnaast is het Nederlands onderwijssysteem ingewikkeld, zeker voor vluchtelingen die de taal niet beheersen. Ze stuiten op bijna onneembare hindernissen.

Bijna niemand haalt goed Nederlands

Studeren in Nederland vereist een hoog niveau Nederlands (NT2), te bereiken via een opleiding aan bijvoorbeeld een ROC. Maar daarvoor moet je het Nederlands al beheersen op B1-niveau, wat bijna niemand in de noodopvang haalt. Opleidingen verschillen nogal in diverse landen. Het laten waarderen van je diploma kost geld en wie betaalt dat?

Op het moment dat iemand eindelijk de procedure ingaat, is er eigenlijk nog niets gebeurd. Niemand heeft de vluchteling uitgelegd hoe ons schoolsysteem werkt, wat je nodig hebt om te studeren, welke studiemogelijkheden er zijn en waar je wat kunt studeren.

Iemand die hier in het Noorden goed Nederlands heeft geleerd en in Groningen wil studeren (hbo of universiteit) omdat daar familie en vrienden wonen, verhuisde voor de procedure naar Limburg, waar hij de mensen amper verstaat door hun zuidelijke tongval. Hem is verteld dat er geen plaats is in het Noorden, maar wel in Maastricht. Als hij deze gemeente als woonplaats krijgt toegewezen, is hij terug bij af.

Verblijfsvergunning te stressvol

Inschrijven bij een studie kan alleen als je een verblijfsvergunning hebt. En zonder inschrijvingsbewijs heb je geen voorrang bij de gemeente waar je wilt studeren. Voor velen is de tijd voor de verblijfsvergunning te stressvol om met les en studie-oriëntatie te beginnen.

Wat is er nodig? Begin meteen bij aankomst in Nederland. Check niveau, ambities. Zorg voor een studiebuddy, ook als ze nog geen statushouders zijn. Zorg ervoor dat potentiële studenten woonruimte krijgen in een gemeente waar die studiemogelijkheden ook zijn. Zorg voor goede Nederlandse les en onderstreep het belang daarvan. Laat ze kennismaken met ons onderwijssysteem, en makkelijker instromen in de ROC’s op meerdere momenten in het jaar. Zorg dat iemand die Nederlands leert tegelijk ervaring opdoet in de studierichting van zijn keuze. Dat stimuleert en zorgt voor afwisseling. Hiervoor is een goede samenwerking vereist tussen instanties als COA, het onderwijs en gemeenten.

Kobe Flapper was vrijwilligster bij Meet & Great in Leeuwarden


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK