Groningen wil af van ontgroening

Nieuws | de redactie
29 september 2016 | De Rijksuniversiteit Groningen, de gemeente Groningen en de Hanzehogeschool willen dat de ontgroeningen bij studentenverenigingen stoppen. Ze komen tot deze conclusie naar aanleiding van de recente incidenten bij Vindicat. RuG-studenten willen de ontgroening wel behouden.

De drie partijen vinden de recente gebeurtenissen volstrekt onacceptabel en keuren dit gedrag absoluut af. De afgelopen dagen hebben RUG, gemeente en Hanze gebruikt om te overleggen met alle betrokken partijen, inclusief Vindicat om een goed beeld te vormen van wat er daadwerkelijk gebeurd is. De conclusie is dat er een cultuurverandering nodig is bij de verenigingen om er voor te zorgen dat de ontgroeningen stoppen. Het doel moet zijn: van ontgroening naar introductie. 

Externe commissie

RUG, gemeente, Hanze en Vindicat willen een externe commissie instellen die moet toezien op de cultuurverandering bij de verenigingen. De verenigingen zijn nu aan zet. Vindicat maakt er nu werk van. De commissie gaat erop toezien dat de gewenste verandering ook daadwerkelijk wordt doorgevoerd.

De studenten van de RuG hebben zich vanochtend in een vergadering van de universiteitsraad uitgesproken tegen het afschaffen van de ontgroening. Volgens de studentenraad van de RuG hoort ontgroening bij de studentencultuur en zijn de gebeurtenissen die zich de afgelopen tijd hebben afgespeeld incidenten.

Update: 

Inmiddels heeft de bestuurssecretaris van de RuG, Stephan van Galen via Twitter laten weten dat er bij de overgang van ontgroening naar introductie geen ruimte meer is voor wat voor manier van ontgroening dan ook.”

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK