Wie zijn de nieuwe woordvoerders ho?

Nieuws | de redactie
5 april 2017 | Inmiddels is bekend wie de woordvoerders hoger onderwijs worden in de Tweede Kamer. Veel bekende gezichten, maar ook zes nieuwe gezichten. Wie zijn ze en wat is hun achtergrond in het hoger onderwijs?

Voor Paul van Meenen (D66), Pieter Duisenberg (VVD), Harm Beertema (PVV), Roelof Bisschop (SGP), Eppo Bruins (CU) en Esther Ouwehand (PvdD) en DENK verandert er niets. Zij blijven net als in de vorige Kamer woordvoerder hoger onderwijs. Bij GroenLinks, CDA, SP, PvdA, 50PLUS en Forum voor Democratie zijn er nieuwe gezichten. Wie zijn het en wat is hun achtergrond in het hoger onderwijs?

Niet Lisa Westerveld

Voor GroenLinks wordt niet Lisa Westerveld, maar Zihni Özdil de woordvoerder hoger onderwijs.  Özdil (1981) is historicus en docent geweest op de Erasmus Universiteit en het Amsterdamse University College, daarnaast was hij voorheen columnist voor het NRC Handelsblad – een functie die hij recentelijk neerlegde. 

Tijdens de Maagdenhuisbezettingen van 2015 vroeg Özdil zich af waarom studenten van de Erasmus Universiteit, waar hij destijds docent was, zo ongelooflijk lamlendig waren en niet zoals in Amsterdam in verzet kwamen tegen het gewraakte rendementsdenken. Özdil wond zich op over de ontwikkeling dat studeren steeds meer fastfood werd. 

Ook maakte hij zich in zijn columns zorgen over segregatie in het hoger onderwijs. Zo wond hij zich op over dat twee islamitische vrouwen die vrijstelling wilden bij geneeskunde voor het vak praktische klinische vaardigheden, omdat ze geen lichamelijk onderzoek wilden ondergaan van een man. Hij vond dat deze vrouwen niet thuishoorden bij op een opleiding geneeskunde.

Kan terug naar Saxion

Frank Futselaar (SP) (1979) komt uit Zwolle en voor hij Kamerlid werd was hij werkzaam als medewerker van Saxion Hogeschool. Hij heeft de zware taak gekregen om in de voetsporen van Jasper van Dijk te treden die de minister het niet altijd makkelijk maakte. Futselaar heeft een achtergrond bij de Groningse Studentenbond en hij is daarnaast ook nog actief geweest voor de LSVb.

Nadat hij in Groningen afstudeerde werd hij fractievoorzitter van de SP in Zwolle. Bij Saxion was hij docent politiek bij de opleiding Media en informatie en communicatie. Hij gaf daar les in politiek en filosofie, ethiek en sociologie. Hij heeft inmiddels al zijn eerste Kamervragen ingediend, die gingen over het rigide incassobeleid van DUO in Groningen.

Kirsten van den Hul (1976) wordt woordvoerder onderwijs van de PvdA. Zij studeerde Russisch aan de UvA en Arabische Talen in Tunesië. Daarmee hebben de kleine talen een vertegenwoordiger in de Kamer, want zij spreekt maar liefst vijf talen. In november 2013 ontving zij uit handen van minister Bussemaker namens de regering de Joke Smitprijs. Deze prijs heeft de regering ingesteld voor vrouwen die aantoonbaar de positie van vrouwen in Nederland verbetert. De jury was unaniem in haar oordeel dat Van den Hul de prijs verdient vanwege haar inzet als aansprekend ambassadeur met een duidelijke visie op vrouwenemancipatie waarin vrouwen én mannen een rol spelen.

Campagne voor Ruud Lubbers

Harry van der Molen van het CDA is een klassieke stapelaar, van de mavo naar het mbo en vervolgens heeft hij op NHL-hogeschool in Leeuwarden gestudeerd en aan de Rijksuniversiteit Groningen. In de laatste twee gevallen betrof het hier een studie communicatie. De studie op de RUG heeft hij niet afgemaakt, naar eigen zeggen omdat hij toen al volop bezig was met de politiek. Als basisschoolleerling voerde hij al campagne voor Ruud Lubbers. Als gemeenteraadslid en wethouder in Leeuwarden is hij ruim tien jaar lokaal actief geweest. Daarvoor werkte hij onder andere als hoofd marketing en communicatie bij een mbo-instelling in Friesland.

Voor het Forum voor Democratie gaat Thierry Baudet (1983) de woordvoering doen in de onderwijscommissie. Baudet studeerde rechten en Leiden en promoveerde daar ook. In het verkiezingsprogramma staat te lezen dat het FvD de ongelijkheid in het onderwijs tegen wil gaan onder andere door meer orde in de klas te brengen. Daarnaast maakt FvD zich zorgen over de universiteiten die dalen op de internationale rankings en wil hij uitsluitend academische leraren voor de klas, ook in het basisonderwijs. Onlangs hield hij bij een verkiezingsbijeenkomst in Volendam, daar pleitte hij voor een commissie die alle schoolboeken moet gaan doorpluizen op linkse indoctrinatie.

Bij 50PLUS neemt oud vakbondsvrouw Corrie van Brenk de onderwijsportefeuille voor haar rekening. Van Brenk is net als Van der Molen een klassieke stapelaar. Zij is begonnen op het mbo waar zij personeelsbeleid studeerde en vervolgens met certificaten van de Open Universiteit bedrijfskunde gaan studenten op de Radboud Universiteit. Zij begon met werken als secretaresse en haar laatste baan was sectorhoofd FNV Zorg en Welzijn van de vakbond FNV. Hiermee heeft Van Brenk zich getoond als een toonbeeld van Leven Lang Leren.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK