Doorstroom mbo-hbo op formatietafel

Nieuws | de redactie
24 juli 2017 | “Het inkomen van je ouders mag niet bepalen of je die stap wel of niet zet naar het hbo. Dat is ook iets wat wij in de formatie bespreken.” Harry van der Molen (CDA) vindt dat een nieuw kabinet de dalende doorstroom van mbo-hbo moet herstellen, over het verhogen van lerarensalarissen is hij minder uitgesproken.

Voor de christelijke familiezender Family7 werd het nieuwe Kamerlid van het CDA, Harry van der Molen geïnterviewd over zijn eerste maanden in het parlement. Van der Molen gaf aan wat zijn inzet zal zijn de komende jaren als Kamerlid. “Steeds meer mensen kiezen voor het beroepsonderwijs. Wij hebben jarenlang geprobeerd om zoveel mogelijk mensen hoog op te leiden, dat is ook goed als je die kwaliteiten hebt, maar we zien nu dat heel weinig jongeren voor het vmbo kiezen en ook veel minder voor het mbo kiezen en dus gaan we vakmensen missen. Dus als ik iets wil bereiken, dan is het wel dat hoogopgeleid niet beter is dan beroepsopgeleid.” 

Een nieuw kabinet moet stappen zetten

Voor de jongeren die vanuit het mbo wel verder willen studeren voorzag het kersverse Kamerlid wel een opdracht voor de onderhandelaars aan de formatietafel. “Je ziet de afgelopen jaren dat mbo’ers minder kiezen voor het hbo, ik vind dat wij daar iets aan moeten doen. Een beroepsopleiding is prima, een hoger beroepsopleiding ook, maar het inkomen van je ouders mag niet bepalen of je die stap wel of niet zet. Dat is ook iets wat wij in de formatie bespreken, daar zal een nieuw kabinet ook een aantal stappen in moeten zetten.”

Op de vraag of het nieuwe kabinet ook iets moet doen aan de salarissen van leraren daar was het CDA-Kamerlid minder uitgesproken over. “Dat is een zaak die nu wel besproken moet worden bij de onderhandeling van een nieuw kabinet. Daar kan ik dit op moment niets over zeggen. Ik kan niet zeggen wat wij daar aan tafel zeggen. Maar we zien wel dat het onderwijs nu al een groot tekort heeft aan docenten. Bij de keuze om te gaan werken in het onderwijs gaat het om salaris, werkdruk, de vrijheid, zodat de overheid niet bepaalt wat je per uur als docent doet. Daar willen wij als CDA wel sterk voor maken, want zonder mensen in het onderwijs raken onze kinderen niet opgeleid.”

Daarnaast vindt Van der Molen dat het beroep ook aantrekkelijker gemaakt moet worden voor mannen. “Gelukkig zijn er altijd nog mannen die voor dat vak kiezen, maar te weinig. Dat betekent dat we bij de opleiding meer de knip moeten maken voor bijvoorbeeld voortgezet- en basisonderwijs, mannen zitten niet altijd te wachten op die lessen voor het kleuteronderwijs. Daar kun je beter een aparte opleiding van maken in plaats van dat je dat erbij moet doen. Zodat het wel aantrekkelijk wordt om als jongen ook voor de pabo te kiezen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK