Niet Slob maar Van Engelshoven eerste minister op OCW

Nieuws | de redactie
26 oktober 2017 | De Eerste Kamer heeft een venijnig briefje gestuurd naar formateur Mark Rutte over de aanstaande benoeming van twee ministers op een ministerie. Eerste Kamervoorzitter Broekers-Knol wil nu weten wie op deze ministeries de baas wordt. Op OCW wordt dat Van Engelshoven (D66).
Arie Slob – minister voor Basis- en Voortgezet onderwijs

In een brief aan formateur Mark Rutte schrijft de Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol dat op basis van Grondwetsartikel 44 een ministerie onder leiding kan staan van maar ’een minister‘. Broekers-Knol wijst erop dat hier een uitzondering voor gemaakt kan worden, en dat men deze minister dan wel anders moet benoemen. In datzelfde artikel 44 lid twee is namelijk opgenomen dat ook ministers benoemd kunnen worden die niet de leiding hebben. Concreet betekent dat een zogenaamde “minister zonder portefeuille.”

Bij OCW zorgt dat voor een volgende verdeling. Ingrid van Engelshoven (D66) wordt minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en Arie Slob wordt minister voor Basis- en Voortgezet onderwijs. Vandaag is ook het constituerend beraad, waar ook precies afgesproken wordt hoe de taakverdeling tussen de ministeries zal zijn. Zo is bijvoorbeeld nog onduidelijk wie er verantwoordelijk wordt voor Leven Lang Leren, deze portefeuille zou naar Sociale Zaken kunnen gaan of naar OCW. Of zoals nu al in Rutte II het geval is verdeeld over deze beide ministeries.

Het is wel zo dat Slob met ook de portefeuille media over een net iets groter budget gaat dan zijn collega Van Engelshoven. Bovendien heeft de aankomende CU-minister meer geld te verdelen dan Van Engelshoven. In het nieuwe regeerakkoord is namelijk afgesproken dat er extra geld gaat naar het verminderen van de werkdruk en het verhogen van de salarissen van docenten in het po en vo.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK