Nobelprijs voor begrip van biologische klok

De Nobelprijs voor de geneeskunde gaat naar de Amerikanen Jeffrey Hall, Michael Rosbash en Michael Young.

Nieuws | de redactie
2 oktober 2017 | De eerste Nobelprijs van 2017 is voor Jeffrey Hall, Michael Rosbash en Michael Young. De Amerikanen krijgen de Nobelprijs voor de geneeskunde voor hun ontdekkingen in de moleculaire werking van het systeem dat mens en dier in staat stelt hun biologische klok te synchroniseren met hun omgeving.

Organismen die op aarde leven zijn in staat zich aan te passen aan hoe onze planeet roteert. Mensen en dieren beschikken over een biologische klok die hen in staat stelt een dag- en nachtritme aan te nemen. Lang was het de vraag hoe deze klok werkt. Het onderzoek van Jeffrey Hall, Michael Rosbash en Michael Young heeft hier inzicht in gegeven.

De onderzoekers, nu werkzaam op universiteiten in Maine, Washington en Waltham, deden onderzoek met fruitvliegjes. Ze slaagden er in een gen te isoleren dat de nodig is voor het vaststellen van het bioritme en lieten zien dat bepaalde eiwitten de werking van de biologische klok bepalen. Dit mechanisme blijkt al vroeg in de evolutie te zijn ontstaan, en is daarom terug te vinden in vele andere organismen – waaronder mensen – zo te werken.

De biologische klok van mensen en dieren is in staat met heel veel precisie aan te passen aan de verschillen tussen dag en nacht. Het beïnvloedt onder meer ons gedrag, hormoonspiegel, slaap en lichaamstemperatuur. Het onderzoek van de drie Amerikaanse wetenschappers laat ook zien dat een zeer onregelmatig dag- en nachtritme een risico kan vormen voor onze gezondheid.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK