Een diploma is een fundament

Verslag | door Tim Cardol
29 november 2018 | Werknemers moeten in de toekomst continu bij- en opgeschoold worden, ziet ook Philips-CEO Hans de Jong. “Je haalt je diploma en dan begint het pas.” Op de Katapult-dag in Maarssen laten bedrijven en onderwijsinstellingen zien wat er op dat punt gebeurt.
Katapultdag Foto: Giel Dalessi

Toen vorig jaar de eerste Katapult-dag plaatsvond in DeFabrique waren er 50.000 studenten actief in de publiek-private samenwerkingen die zich in het netwerk hebben verenigd. Een jaar later is men terug in DeFabrique en zijn de ambities nog wat opgeschroefd. “In 2025 willen we dat 20% van alle studenten in mbo en hbo actief is in een van die samenwerkingen,” zegt projectleider Pieter Moerman.

Inspiratie voor Philips in Stadskanaal

Onder leiding van Harm Edens gaan drie generaties CEO’s aan het begin van de Katapultdag met elkaar in gesprek over de arbeidsmarkt en wat deze vraagt. Hans de Jong (Philips) is net als vorig jaar aanwezig als een van de aanjagers van Katapult, hij zit er namens de oudste generatie. Hoewel de vraag naar technisch geschoold personeel het aanbod nog altijd ver overtreft, is hij positief gestemd. “We zouden met zijn allen wat minder de krant moeten lezen, daar worden we alleen maar depressief van. Ik ben meer het persoon dat zegt dat het glas halfvol is.”

De Jong komt als trekker van Katapult regelmatig in het land om bij nieuwe initiatieven te kijken. Zo was hij onlangs op bezoek bij Witec in Stadskanaal. “Zij zijn een toeleverancier van hightech systemen. Zij kijken heel praktisch welke handelingen er nodig zijn om die systemen in elkaar te zetten en gaan dan in samenwerking met de gemeente in de kaartenbakken kijken wie ze daarbij kunnen gebruiken.”

Alle leerlingen een VR-bril op

Ook de pas 23-jarige docent Wessel Smit (CEO van de toekomst) verwacht dat zijn werk de komende jaren heel erg gaat veranderen en heeft daarbij de hoop dat de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs daarbij gaat helpen. “Het is mijn droom dat ik met mijn leerlingen straks een VR-bril kan opzetten en we daarmee direct naast een vulkaan kunnen gaan staan om er alles over te leren.”

Juist als werkgevers en onderwijsinstellingen direct met elkaar samenwerken aan leven lang leren kan de werknemer opgeleid worden voor de banen van de toekomst, ziet ook Ben Woldring die groot werd met de ontwikkeling van vergelijkingssites voor onder meer mobiele abonnementen. “Eigenlijk is wijzijnkatapult.nl een vergelijkingssite voor PPS’en. Daardoor zie je welke initiatieven er zijn en welke opportuun zijn om bij aan te sluiten vanuit het bedrijfsleven.”

Een van die PPS’en is Terratechnica. Ze zijn vorig jaar begonnen in Alkmaar en richten zich op duurzame energie. Petra Bijvoet leidt het project, zij merkt dat het vooral lastig is om onderwijs en bedrijfsleven in de juiste snelheid te krijgen. “Bedrijven willen vaak gewoon vacatures opvullen,” constateert zij, terwijl het er in publiek-private samenwerking meer om moet gaan samen iets op te bouwen.

Centres of Expertise geven instellingen smoel

Die vraag naar geschoold personeel is er overal, ziet ook Hans de Jong, maar hij erkent dat hij als grote speler op de markt ook een rol te vervullen heeft. “Ik zit hier in zekere zin namens de hele maakindustrie. Ook wij hebben dat MKB nodig. Het is de reden dat de Philips-CEO zich achter de plannen van Katapult heeft geschaard.”

Volgens De Jong is het zaak om anders te gaan kijken naar hoe Nederland mensen opleidt. “Ik ben niet zo pessimistisch te denken dat robotisering banen doet verdwijnen. Werk verandert wel, maar het verdwijnt niet.” Dat betekent wel dat een diploma anders gewaardeerd. “Een diploma is een fundament, maar dan begint het pas. Je moet er voor blijven zorgen dat mensen competent zijn.”

Aan het slot van de conferentie blikt Edens met ‘mister Katapult’ Pieter Moerman terug. Die is positief over de stappen die er zijn gezet om meer bedrijven te betrekken in de samenwerking met onderwijsinstellingen. De volgende stap is er voor zorgen dat zoveel mogelijk studenten ook het belang van deze vorm van onderwijs gaan herkennen. “Het helpt echt om ook studenten mee te brengen naar deze dag of hen er in ieder geval zoveel mogelijk over te informeren. Het gaat er vooral om dat je echt een ambassadeur bent van Katapult in je eigen organisatie.”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK