HAN en Arteveldehogeschool Gent worden elkaars ‘kritische vriend’

Nieuws | de redactie
28 juni 2019 | De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en Arteveldehogeschool uit Gent bereiden een strategisch partnerschap voor. “Zo’n partnerschap zorgt ervoor dat je bij nieuwe mogelijkheden toch het eerste aan elkaar denkt,” zegt directeur Internationale Betrekkingen Yvonne van der Meijs.
Uitzicht vanuit de Arteveldehogeschool Gent – Foto: Diego Zebina (CC BY 2.0)

Recent besloot de HAN het internationaliseringsbeleid te prioriteren en stelde daarop een shortlist met internationale partners op waarmee ze intensiever willen samenwerken. “De Arteveldehogeschool stond heel hoog op die lijst,” vertelt directeur Internationale Betrekkingen van de faculteit Gezondheid, Gedrag en Maatschappij Yvonne van der Meijs. “Het niveau van het onderwijs is vergelijkbaar en er vallen voor zowel docenten als studenten interessante dingen uit te halen.”

Voor studenten en docenten

Als het op zelf georganiseerde uitwisseling en stage aankomt dan kiezen studenten in de regel nog niet snel voor België vertelt Van der Meijs. “Studenten zijn toch op zoek naar een iets meer exotische buitenlandervaring.” Voor kleinere korte uitwisselingen is het dan wel weer heel interessant om een internationale partner dichtbij te hebben “Het zijn dan vaak kleine projecten, je gaat eens twee dagen met docenten bij elkaar op bezoek, of doet kleine uitwisseling met studenten, maar daar kwamen toch een hele positieve effecten uit.”

Het zijn vooral de opleidingen binnen het domein gedrag en maatschappij en de pabo waar wordt samengewerkt. De instellingen liggen (geografisch) ver genoeg uit elkaar om niet in dezelfde vijver van studenten te vissen, maar weer dichtbij genoeg voor korte uitwisselingen en om afspraken te maken over gezamenlijke opleidingstrajecten. “Bij maatschappelijk werk en dienstverlening hebben we nu al een vaste uitwisseling van studenten in een semester in het tweede jaar.” Deze uitwisseling is ook echt onderdeel van het curriculum.

In de voorbereidingen van het partnerschap spreken de instellingen ook over wat er voor de docenten uit te halen valt. “We denken er bijvoorbeeld over na om docententrainingen over en weer open te stellen voor elkaar.” Dit zou een meerwaarde kunnen zijn voor de ontwikkelmogelijkheden op beide instellingen. “Tegelijkertijd inventariseren we nu ook of er op het gebied van het onderzoek en het werkveld aansluiting gevonden kan worden.”

Kritische vriend

In het verkenningstraject spreken de hogescholen ook af om elkaars ‘kritische vriend’ te zijn. “We zijn partners geworden omdat we enerzijds veel overeenkomsten hebben, maar ook omdat we complementair zijn.” Zo heeft de HAN een lange geschiedenis met leer-werkplaatsen en het verbinden van de praktijk en het onderwijs waar de Zuiderburen interesse in hebben. “Wij kunnen dan weer leren van de manier waarop zij hun internationaliseringsbeleid inrichten.”

Zo werkt Arteveldehogeschool met ‘country mangers’ die opleidingen helpen en aansporen in de samenwerking met niet-westerse landen. “Een van die landen is Vietnam, en Arteveldehogeschool benaderde ons bijvoorbeeld recentelijk om mee te dingen in een internationaal project waar Viet Nam ook een van de partners is.” Vanuit de social work opleiding werkt de HAN al langer samen met partners in Vietnam dus dit was een natuurlijke combinatie. “Zo’n partnerschap zorgt ervoor dat je bij nieuwe mogelijkheden toch het eerste aan elkaar denkt,”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK