• A
 • A
 • App voor neurochirurgen wereldwijd succes

  - Neurochirurgie per telefoon is een hit. De Maastrichtse chirurg in opleiding Pieter Kubben scoort wereldwijd met diverse instructieve apps. Zijn ‘NeuroMind’ app is inmiddels de meest gedownloade neurochirurgische iPhone en iPad app ter wereld.

   

  Een app voor mobiele telefoons waar neurochirurgische scores en anatomische afbeeldingen mee te raadplegen zijn. Pieter Kubben maakte in 2008 voor het eerst kennis met de iPhone en zag al snel in dat dergelijke digitale hulpmiddelen van groot belang konden zijn in de geneeskunde. Hij ontwikkelde daarom voor artsen de ondersteunende apps 'NeuroMind', 'Safe Surgery' en 'SLIC'.

  Met 'NeuroMind' staat de Maastrichtse neurochirurg in opleiding stevig in de 'Top 10 Free iPhone Medical Apps for Healthcare Professionals. Het programma is inmiddels al 40.000 keer gedownload. "Dit soort aantallen had ik natuurlijk nooit verwacht. De 'NeuroMind' app is momenteel de meest gedownloade neurochirurgische iPhone en iPad app ter wereld.  Voor wat dat waard is overigens, maar het klinkt natuurlijk wel leuk."

  Volgens Kubben zijn programma's voor mobiele telefoons of iPad  meer en meer onmisbaar voor artsen in hun werkzaamheden. Tegen het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zegt hij: "In PubMed verschijnen meer dan 700.000 artikelen per jaar. Stel dat 0,1% voor mij relevant is, dan moet ik toch nog 2 artikelen per dag lezen." De snelheid van digitale hulpmiddelen kan volgens Kubben een uitkomst bieden.

  Apps en computers kunnen volgens de Maastrichtse neurochirurg  als gids dienen in de vorm van overzichtelijke richtlijnen die snel bruikbaar zijn, Met de app 'Safe Surgery', gebaseerd op een checklist van het WHO, kunnen artsen bijvoorbeeld snel nagaan of een patiënt klaar is om veilig geopereerd te worden.

  De 'NeuroMind'-app is hier te vinden