• A
 • A
 • VVD: NWO pakt fraude slap aan

  - De VVD wil "een duidelijker controlesysteem" tegen wetenschapsfraude. De verwijzing door NWO naar de primaire taak van de universiteiten zelf acht woordvoerder Anne-Wil Lucas ontoereikend.

  De HO-specialist in de Tweede Kamer van de liberalen is verontrust over de reactie die NWO-voorzitter Jos Engelen gaf op de aanpak van affaires als die rond de hoogleraren Stapel en Poldermans. In een brief aan de NRC wijst zij er op, dat NWO beide onderzoekers geld heeft gegund voor het uitvoeren van hun werk. Hen als uitzonderingen bestempelen en ontvangers van NWO-middelen als excellente onderzoekers die "honderd procent betrouwbaar zijn", gaat volgens Lucas daarom niet op.

  Een fascinerend vacuüm?

  Zij acht het niet afdoende als financierende organisaties als NWO verwijzen naar de universiteiten waar het de preventie en bestrijding van fraude in onderzoek betreft. "Dan ontstaat er een vacuüm dat de natuurkundige Engelen wellicht fascineert, maar de nederlandse wetenschap op geen enkele wijze verder helpt." 

  Dit geldt vooral ook omdat NWO eerder samen met de universiteiten en de KNAW naar buiten bracht, dat zij samen wel zorg zouden dragen voor "betere verantwoording van de besteding van onderzoeksmiddelen." Om die reden wil de VVD dat ook NWO "zijn verantwoordelijkheid neemt...bij het uitbannen van de twijfel over de wetenschappelijkheid van onderzoek." In elk geval zouden de ingezette middelen voor achteraf frauduleus gebleken onderzoeksresultaten bij de betrokken universiteiten teruggevorderd moeten worden.