Aan-uit knop voor zware medicijnen

Nieuws | de redactie
27 januari 2006 |

Bij pijnmedicatie is het soms van groot belang om snel een zeer hoge dosis pijnstillers voor een korte periode te kunnen activeren, zoals bij pijnaanvallen bij kankerpatiënten. Op dit moment kan dat alleen maar door veelvuldig te slikken of door vaak aan het infuus te hangen.  Daarnaast kan de schade die zulke medicijnen aan het lichaam kunnen toebrengen enorm zijn en kunnen zij een flinke teruggang van het menselijk afweersysteem veroorzaken.
Om aan deze problemen een oplossing te bieden heeft TU/e-promovendus Henny Bruinewoud een geheel nieuwe methode ontwikkeld voor medicijnafgifte. Allereerst verpakt zij de medicijnen in een klein doosje, dat bij de pijnbron of tumor als implantaat  wordt ingebracht. Het medicijndoosje is van een speciaal polymeermateriaal en wordt boven een bepaalde temperatuur poreus. Een ultrasoon luidsprekertje kan, indien tegen het lichaam gedrukt, het medicijnpakketje verwarmen en de medicijnen vrijlaten. Als het geluid uit staat, sluit het medicijndoosje zich weer. Bruinewoud heeft hiermee een soort aan-uit knop ontwikkeld voor een lokale medicijnafgifte in het lichaam. Op basis van de onderzoeksresultaten van Bruinewoud is al een eerste TU/e-startup opgericht. Dolphys Medical, onder leiding van TU/e-ingenieur Dirk van Asseldonk, is nu bezig met de ontwikkeling van een eerste medicijnafgifte systeem op basis van ultrasone geluidsbronnen. De eerste toepassing bij mensen zal nog minstens vijf jaren op zich laten wachten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK