Kwaliteit kinderopvang beïnvloedt gedrag en ontwikkeling van kinderen

Nieuws | de redactie
16 februari 2006 |

Ook in Nederland is de kwaliteit van opvang in kinderdagverblijven van invloed op het gedrag en de ontwikkeling van kinderen. Dit blijkt uit onderzoek van Mirjam Gevers Deynoot-Schaub. Zij onderzocht het gedrag en de ervaringen van jonge kinderen in kinderdagverblijven in Nederland. Gevers observeerde zeventig peuters op de leeftijd van één en twee jaar, zowel in hun kinderdagverblijven als thuis. Bij opvang van lage kwaliteit blijken kinderen elkaar negatiever te bejegenen en bestaat de kans dat sommige kinderen teruggetrokken gedrag ontwikkelen. Gevers Deynoot- Schaub concludeert dat een aantal groepen peuters in het kinderdagverblijf extra aandacht zouden moeten krijgen: de jongste peuters – de kans dat zij onvoldoende steun van hun leidsters krijgen is groter dan bij oudere kinderen; peuters die thuis kwalitatief minder goede zorg ontvangen – zij hebben door hun gedrag ook meer kans op minder goede zorg van hun leidsters; kinderen die angstig van aard zijn – zij hebben in minder goede kinderdagverblijven relatief weinig contacten met andere kinderen, waardoor zij minder kans hebben om sociale competentie te ontwikkelen; en peuters die al op jonge leeftijd (vijftien maanden) veel negatieve contacten aangaan met leeftijdgenoten – zij lopen later een verhoogd risico op de ontwikkeling van agressief en storend gedrag.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK