TBC helpt tegen allergieën

Nieuws | de redactie
16 februari 2006 |

De hygiënehypothese stelt dat de dramatische toename in Westerse landen van atopische ziekten – astma, hooikoorts, eczeem – wordt veroorzaakt doordat kinderen steeds minder infectieziekten doormaken zoals tuberculose en infecties met parasieten (darmwormen) die het afweersysteem sterk stimuleren. Charlie Obihara (UU) laat in haar proefschrift zien dat kinderen met een tuberculose-infectie minder atopische symptomen hebben en minder reageren op huidtesten voor allergieën dan kinderen zonder deze infectie. Hoe sterker de Mantoux- huidtest, hoe minder atopische symptomen. Dit pleit voor de productie van een vaccin met mycobacteriële producten tegen atopische ziekten. Bij infectie met spoelwormen komen juist meer allergieën voor, maar dat effect verdwijnt wanneer kinderen daarbij een tuberculose-infectie hebben. Ook borstvoeding helpt. Kinderen die langer dan zes maanden borstvoeding kregen, hadden minder atopische verschijnselen dan kinderen die korter borstvoeding kregen. Hoe langer de borstvoeding, hoe minder atopische verschijnselen. Bij kinderen met atopische ouders was geen effect te vinden van borstvoeding. Waarschijnlijk overheerst hier een genetische aanleg. Roken van de moeder tijdens de zwangerschap leidt tot meer astma bij de kinderen, maar niet tot meer hooikoorts of eczeem.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK