‘Missie naar Minsk’ nu al succes

Nieuws | de redactie
28 maart 2006 |

De studentengroep die sinds zaterdag met een brief aan dictator Loekasjenko ondeweg is naar Minsk krijgt steeds meer support. Niet alleen tekenden Nederlandse politici hun brief, maar via contacten van ScienceGuide werd ook de steun van Angela Merkels partijbestuur in Berlijn ingewonnen. Op de actiesite www.missiontominsk.com is de voortgang van de reis naar Belarus en van de steun uit alle hoeken te volgen, inclusief de foto’s van het bezoek aan het bureau van Merkel.

In Polen zijn de ‘postbodes van het verzet’ in Warschau aangekomen en ook daar krijgen zij veel steun van de mensen in het buurland van de onderdrukte Wit Russen. In Brussel heeft CDA-aanvoerder Eurlings nader initiatief genomen om de druk op het regime in Minsk te verscherpen.
Hij meldde ScienceGuide onder meer: “Samen met collega´s van de CDU en mijn Poolse zusterpartij proberen we de druk op te voeren, zoals sancties die verder gaan dan de Europese Raad van regeringsleiders wil. Niet alleen politieke vrienden maar de hele entourage van Lukashenko mag wat ons betreft de Europese Unie niet meer binnen. Ook willen we dat alle rekeningen en financiële tegoeden van het regime wordt geblokkeerd. Als voorzitter van de Rusland- delegatie van het Europees Parlement wil ik bovendien, dat deze situatie zo spoedig mogelijk aan bod komt in onze contacten met de Russen. Belarus kan tenslotte alleen maar functioneren dankzij politieke en economische steun en bijna gratis olie en gas daar vandaan. Als waardengemeenschap moet de EU deze situatie bovenaan de agenda plaatsen in haar contacten met Rusland. Het kan niet zo zijn dat Rusland blijft beweren dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen terwijl de waarnemingsmissie van de OVSE duidelijk heeft gesteld dat de verkiezingen niet vrij en niet eerlijk zijn verlopen”.
Op de pagina Dossiers kunt u op een speciale pagina de ontwikkelingen en berichtgeving over Belarus specifiek volgen.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK