RWI wil studies schrappen

Nieuws | de redactie
18 april 2006 | De RWI verwacht binnenkort grote tekorten aan personeel in de zorg, bouw en tuinbouw. Om te voorzien in voldoende personeel in de zorg, zou een op de zes studenten in mbo en hbo een keuze moeten maken voor de zorgsector. Dit zei voorzitter Joop van Zijl van de Raad voor Werk en Inkomen tegen BNR Laat. De RWI vindt dat onderwijsinstellingen en OCW dit kunnen bevorderen door ‘overbodige’ opleidingen te schrappen. Als voorbeeld noemde hij opleidingen waarin sport, dans en fysiotherapie centraal staan. "Als je studies waar geen vraag naar is op de arbeidsmarkt schrapt, dan duw je de jongeren een beetje in de goede richting", aldus Van Zijl.

Van Zijl gaf dit interview naar aanleiding van de publicatie van de Arbeidsmarktanalyse 2006. U vindt die hier. Vorige week zei Wouter Bos al tegen ScienceGuide dat het opleidingenaanbod aan opschoning toe is. “Ik heb me laten vertellen dat je in Nederland op 17 plaatsen kunt leren zingen. Dat lijkt me erg veel. En in Amsterdam heb je twee universiteiten. Dat lijkt me ook veel”. Zijn fractie denkt hier overigens genuanceerd over. PvdA- Kamerlid Bussemaker als ook de VVD-fractie zijn het niet eens met de lijn van Van Zijl. Zij vinden het stimuleren van goede keuzen van jongeren wel de moeite waard, maar zetten vraagtekens bij “de mate van dwang die je daarbij mag toepassen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK