Bestuur WO heeft baat bij topondernemers

Nieuws | de redactie
3 mei 2006 |

Rutte blijft achter zijn benoemingen staan van ondernemers in raden van toezicht van universiteiten. Onlangs benoemde hij topondernemers van Cap Gemini, DSM en de Gasunie in de raden van toezicht van resp. de universiteiten van Utrecht, Maastricht en Groningen. Aangezien hun bedrijven ook banden onderhouden met deze universiteiten, vroeg het Kamerlid Jungbluth of bij deze benoemingen de onafhankelijkheid van het toezicht geborgd is.

Rutte schrijft hierover aan de Tweede Kamer: “De betrokkenen zijn of waren verbonden aan een toponderneming en topondernemingen onderhouden qualitate qua relaties – nationaal en internationaal – met vele instanties, overheden en organisaties waaronder universiteiten. In het geval van DSM en de Gasunie gaat het om ondernemingen die gevestigd zijn in dezelfde regio als de UM, respectievelijk de RUG; uiteraard hebben deze bedrijven relaties met die universiteiten. Ik zou het de omgekeerde wereld vinden als functionarissen van juist die ondernemingen geen zitting zouden kunnen hebben in de raden van toezicht van die universiteiten”. Volgens Rutte is de onafhankelijkheid hierbij voluit geborgd: “De borging van onafhankelijkheid van raden van toezicht en hun leden is gelegen in het wettelijk gegeven dat de leden door de minister van Onderwijs worden benoemd, geschorst en ontslagen, dat de raad van toezicht verantwoording aflegt aan de minister van Onderwijs en de minister voorziet van alle gevraagde inlichten betreffende zijn handelen. Dat betekent dat indien het de minister van Onderwijs zou blijken dat de raad niet in onafhankelijkheid functioneert, de raad door de minister ter verantwoording kan worden geroepen”.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK