Blinde jonker schreef vroegste carillonmuziek

Nieuws | de redactie
12 mei 2006 | Het vroegste idiomatische carillonrepertoire uit de muziekgeschiedenis is te vinden in Der Fluyten Lust-hof van de Utrechtse beiaardier en blokfluitist Jr. Jacob van Eyck (ca. 1590—1657). Tot die conclusie komt de musicoloog Thiemo Wind in zijn dissertatie over het Nederlandse solorepertoire voor blokfluit in de Gouden Eeuw, waarop hij op 29 mei 2006 promoveert aan de UU. Tot op heden golden de beiaardpreludia van Matthias van den Gheyn (1721-1785) als het vroegste specifieke carillonrepertoire. De muziek van Jacob van Eyck is ruim een eeuw ouder.

De blinde jonker Van Eyck, een verre neef van Constantijn Huygens, was stadsbeiaardier van Utrecht – hij speelde op het carillon van de Dom bij de oprichting van de universiteit in 1636 – en stond bekend als de grootste klokkendeskundige van zijn tijd. In de zomer bracht hij ’s avonds blokfluitvariaties ten gehore op het Janskerkhof. De 150 werken die tussen 1644 en 1649 werden gedrukt in de tweedelige collectie Der Fluy
Verband blokfluit- en carillonpraktijkVolgens Wind hebben de variaties op de psalmen niet tot Van Ey
Alleen de koppen lezen, maar de informatie missen? Voor € 85, - per jaar krijgt u onbeperkt toegang tot het platform en ontvangt u iedere week een nieuwsbrief! Het is mogelijk dat de organisatie waaraan u bent verbonden, een collectief abonnement heeft.

Hier kunt u zien of uw werkgever al een collectief abonnement heeft. In dat geval kunt u zich kosteloos registeren.

Al individueel abonnee? Klik hier voor login. Geen abonnee? Abonneer nu


«
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK