Meervoudige cycli in economie

Nieuws | de redactie
12 mei 2006 | Bert de Groot van het econometrisch instituut van EUR en Dean van Nyenrode, heeft een nieuw model ontwikkeld om economische cycli te voorspellen in zijn proefschrift Essays over Economische Cycli . De Groot onderzocht Schumpeters model van meervoudige economische golfbewegingen en vond meervoudige cycli in de economische variabelen. Zo toonde hij het gelijktijdige bestaan van vijf verschillende cycli aan in kerninnovaties. Ook trof hij meervoudige cycli structuren in diverse macro- economische variabelen uit verschillende landen.


Opmerkelijk is dat de lengten in jaren van de individuele cycli de Fibonacci reeks benaderen, een reeks die regelmatig terugkeert op tal van wetenschapsterreinen als de biologie, natuurkunde, astronomie, kunst, muziek en architectuur, maar nog nooit is gevonden in de economie. Het bestaan van dit verband zet volgens De Groot onze kijk op macro-economische relaties en op economische groei in een ander daglicht.

De Groot paste de meervoudige cyclus ook toe op de Nederlandse economie. Op basis van een vijf- en elfjarige cyclus in het Nederlandse Bruto Binnenlands Product (BBP) geeft hij een langetermijnvoorspelling. Tegelijk ontwikkelde hij een nieuwe real time indicator (nowcast indicator) van het Nederlandse BBP. Deze thermometer voor de Nederlandse economie wordt de Econometric Institute Current Indicator of the Economy (EICIE) genoemd. In tegenstelling tot de meeste andere voorspelmodellen, die veel langer zijn, gaat het hier om een eenregelig voorspelmodel. Het model is gebaseerd op één verklarende reële variabele, namelijk de uitzenddata van uitzendconcern Randstad.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK