Fontys ontwikkelt mee aan tbs-kliniek

Nieuws | de redactie
18 mei 2006 | De TBS1-afdeling van Stichting Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen start samen met Fontys een leer- en zorginnovatiecentrum ZIC. In het ZIC kunnen vanaf komend studiejaar acht stagiaires van Fontys Hogeschool Verpleegkunde ervaring opdoen in het werken met tbs- patiënten. Zo werken ze meteen mee aan de invoer van het zogenaamde evidence based practice. Dit is een manier van werken waarbij verpleegkundigen hun handelen kritisch evalueren en met behulp van publicaties en onderzoek verbeteren.

‘We halen mensen binnen die kritische vragen gaan stellen. Dat is voor de werkvloer niet makkelijk. Maar ik denk dat we er samen veel van kunnen leren,’ aldus Theo van Luyten, zorggroepdirecteur GGzE.
Fontysbestuurslid Elly Teune ziet in het ZIC een mooie kans voor verpleegkundigen om zich op hbo-niveau te profileren. Met de kennis die er wordt opgedaan kan bovendien de opleiding verbeterd worden. Eerder startte Fontys al een ZIC in het Maxima Medisch Centrum, meldt Teune. De GGzE was bij het eerste contact over de ZIC wel even overdonderd door alle moeilijke termen waar het Fontyslectoraat evidence based practice mee aan kwam zetten. ‘Wij dachten aan een oriënterend gesprek, maar er kwam meteen een hele delegatie van Fontys op bezoek en ze hadden nogal wat noten op hun zang’, blikt projectleider Henk van Rijswijk terug. Gezien het grote enthousiasme waarmee de GGzE aan de voorbereiding van het ZIC werkt, moet dat volgens Teune zeker lukken.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK