Nieuw boek Hirsi Ali

Nieuws | de redactie
23 mei 2006 | Het American Enterprise Institute gaat een boek van Ayaan Hirsi Ali financieren en publiceren. Het oud-kamerlid heeft het abstract al enige maanden geleden aan directeur Christopher DeMuth voorgelegd, dat als werktitel aangeeft: ‘Een shortcut naar Verlichting’. Hirsi Ali wil in haar boek een virtuele ontmoeting en discussie schilderen tussen haar grootste helden en bêtes noires. Zo zal de profeet Mohammed wederopstaan in de Public Library van New York. Daar ontmoet hij drie gesprekspartners: John Stuart Mill, de Britse liberale filosoof-econoom van de Verlichting, Karl Popper, de man van de Open Society and its Enemies en de econoom Friedrich August von Hayek, die de verzorgingsstaat als ingreep in de vrije markt bestreed.

De ideeënstrijd van deze vier mannen moet zowel de dissidenten onder de moslims als de intellectuelen in het Westen bevleugelen, zo geeft Hirsi Ali aan in Der Spiegel. “De Europese intellectuelen zullen me wel haten, dat ik naar het AEI ga, maar de appeasement politici haten me sowieso toch al.” Zij onderstreept dat het AEI weet wat men in huis haalt: “een grote mond, die graag tegenspreekt” en een atheïst bovendien. Ook zou het AEI instemmen met haar plan een tweede film à la Submission te draaien, nu over de relatie tussen de Islam en homoseksualiteit. Wel bepleit zij nu een politieke lijn van het AEI op een ander punt, want in het interview stelt zij dat er met Iran hoe dan ook een militair conflict zal komen, met of zonder de inzet van kernwapens.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK