Harde knip in Amsterdam

Nieuws | de redactie
16 juni 2006 | Bij de UvA mogen studenten niet eerder aan hun master beginnen dan wanneer zij hun bachelor hebben gehaald, de zogenaamde 'harde knip' . Deze discussie is een vervolg op die bij de voortrekker terzake, de TUD, waarover ScienceGuide al eerder berichtte. CvB-lid Paul Rullmann zette de fundamentele overwegingen voor een dergelijke harde knip toen uiteen. Zijn analyse en conclusies leest u hier. De Centrale Studentenraad (CSR) van de UvA  vreest voor studievertraging, voortijdige uitstroom en afname van bestuursactiviteiten.

De UvA wil deze strikte scheiding tussen Bachelor en Master, zo snel mogelijk aan de gehele universiteit invoeren. Hedde Rijkes, voorzitter van de CSR: “Goede en gemotiveerde studenten lopen buiten hun schuld om studievertraging op. De harde knip is een onnodige extra uitvergroting van de studievertraging.” De CSR acht het niet onwaarschijnlijk dat studenten door een harde knip helemaal geen master meer gaan doen. “Dit gaat in tegen de maatschappelijke opdracht van de universiteit”, aldus Rijkes.

De raad heeft in dit verband voorgesteld dat eerst maatregelen genomen worden om studievertraging te beperken, voordat tot invoering van de harde knip wordt overgegaan. Tot die tijd zouden studenten met een kleine achterstand in hun bachelorvakken aan de master mogen beginnen. Rijkes vindt het CvB overigens opvallend inconsistent in zijn bestuurlijke aanpak: “Het College heeft nota bene net besloten dat de HvA studenten toelaat die hun middelbare school nog niet hebben afgerond. En dan wil ze wél per se een strikte scheiding tussen Bachelor en Master.”
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK