Jos Elbers: ‘InHolland sterker uit de strijd’

Nieuws | de redactie
7 juni 2006 | "We hebben zware jaren gehad, maar we zijn sterker uit de strijd gekomen", zo zegt InHolland-chef Jos Elbers naar aanleiding van de rapportage van zijn hogeschool over verbetermaatregelen. "We hebben zo hard mogelijke bewijzen verzameld over hoe we er nu voorstaan op een heleboel onderdelen. Ik ben ook trots op onze medewerkers: het fanatisme waarmee ze aan verbeteringen werkten, beangstigde ons soms zelfs bijna. Natuurlijk moesten we wel, vanwege onze positie. Maar ik denk dat we op onderdelen nu zelfs verder zijn dan andere hogescholen.

Ik zou andere dan ook willen uitdagen om ook aan te tonen hoe het er met hen voorstaat.

Jos Elbers kondigt maar vast aan dat de Verbeterbarometer niet in de ijskast wordt gelegd: “De Verbeterbarometer is vanzelfsprekend geworden, en zal niet meer weggaan”. De veelgeplaagde collegevoorzitter is dan ook enthousiaster dan ooit: “Het gaat erom een bron en een bodem te bieden voor jonge mensen die willen leren, en daarmee op krachtige wijze onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te vervullen, juist vanuit onze sterke positie. Daarvoor ben ik nog steeds zeer gemotiveerd”.

Ook staatssecretaris Rutte toont zich tevreden over de verbeteringen bij InHolland: “InHolland heeft gedaan wat het moest doen.” Met die conclusie lijkt het onderzoek naar de perikelen bij deze hogeschool de facto afgerond. OCW geeft bij de publicatie van het verbeterrapport aan dat dit “samenhangend en omvangrijk” mag heten en “in veel gevallen de gewenste resultaten” opgeleverd worden. Rutte onderstreept in dat verband zijn waardering voor de transparantie van de zijde van InHolland over de omstandigheden en aanpak en wijst in het bijzonder op “de wijze waarop het bestuur van InHolland in dat proces heeft geopereerd.”Zo worden docenten beter ondersteund, zo blijkt uit de rapportage door de hogeschool. Er is extra formatie vrijgemaakt voor onderwijsontwikkeling; ook worden docenten beter voorbereid op hun rol als begeleider. Daarnaast wordt ook meer flexibiliteit geboden aan docenten om werk en privé te combineren en om door te promoveren dan wel door te groeien boven schaal 12.

Volgens studenttevredenheidsonderzoek is de kwaliteit van het onderwijs en de studiekeuze- informatie vooruit gegaan. Ook over de ICT- ondersteuning zijn studenten erg tevreden. Desondanks is het algemene cijfer dat studenten aan de hogeschool geven ten opzichte van vorig jaar gedaald, “teleurstellend en in tegenspraak met de toegenomen tevredenheid over een reeks onderwerpen die voor hen van belang zijn,” aldus OCW.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK