Mediapriester hoogleraar

Nieuws | de redactie
12 juni 2006 | Dr. Antoine Bodar, priester en wetenschapper, wordt bijzonder hoogleraar Christendom, Cultuur en Media aan de UvT. De leerstoel is een initiatief van de Stichting Hieronymus die beoogt het christelijk erfgoed in de wetenschappelijke wereld ook als factor van cultuur en media te bevorderen. Hij vervult de functie voor een periode van vooralsnog vijf jaar.

Met de leerstoel, die wordt gevestigd aan de faculteit Communicatie en Cultuur, worden studie, onderwijs en debat gestimuleerd waarin vooral de spanning tussen traditie en moderniteit aan de orde wordt gesteld. Tot de onderwerpen behoren onder meer het hedendaagse relativisme, de aanspraak op waarheid, de dialoog tussen hoofd en hart en de rol van de moderne media in het licht van een kerk van eeuwen. Bodar zal onderzoek verrichten, lezingen, hoor- en gastcolleges verzorgen en het publieke debat over de positie, de rol en het denken van de kerk stimuleren en mede voeren.

Antoine Bodar (‘s-Hertogenbosch, 28 december 1944) studeerde geschiedenis, kunstgeschiedenis, literatuurwetenschap en filosofie. In dat laatste vakgebied promoveerde hij in 1987 cum laude aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn studie theologie aan de KTU te Utrecht tot aan zijn priesterwijding in 1992, zet hij sinds 1998 voort aan de pauselijke universiteit Gregoriana te Rome met als specialisering ‘dogmatische theologie’ die wordt afgerond met een tweede proefschrift. Bodar, die eerder onder meer voor studie in Bazel en Londen verbleef, houdt als vaste woonplaats (naast Amsterdam) Rome, waar hij vice-rector ad interim is aan het pauselijke college Santa Maria dell’Anima.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK