Nieuw netwerk met China

Nieuws | de redactie
12 juni 2006 | 45 miljoen onderzoekers en studenten uit Europa en China zullen binnenkort via een nieuw Chinees- Europees high-speed netwerkverbinding (ORIENT) met elkaar kunnen communiceren en samen werken. De toegang tot toepassingen als digitale bibliotheken, telegeneeskunde en E-Learning zal het grote publiek en de onderzoeksgemeenschap helpen te bouwen aan culturele en academische banden tussen Europa en China en zal leiden tot een uitwisseling van expertise tussen Europese en Chinese onderzoekers. Het project noemt als concrete communities nu al: EXPReS,  een radioastronomie project

“whose aim is to expand the scope of e-VLBI (electronic Very Long Baseline  Interferometry) throughout Europe and beyond. ORIENT will help connect the EXPReS project partner, the Shanghai Astronomical Observatory ( http://center.shao.ac.cn/home.htm ), to its European counterparts.

Another project with a special interest in a connection between European and Chinese research networks is EUChinaGrid, a grid computing project, joining computational resources in China and Europe and facilitating data transfer and processing between the two regions. To find out more about EUChinaGrid see: http://www.euchinagrid.org 
ORIENT also hopes to serve researchers in the field of Cosmic Ray Observation. The ARGO-YBJ project is keen to see an operational connection to its site at YangBaJing in Tibet, China. Benedetto D’Ettorre Piazzoli, spokesman for ARGO- YBJ, expressed his support for the initiative: ‘such a connection between China and Europe is of high value, not only from the point of view of the ARGO-YBJ experiment, but more generally to provide an adequate support to the Europe-China GRID projects’. http://argo.na.infn.it. One of the project’s objectives is to identify existing Chinese-European collaborative projects and to encourage their usage of the infrastructure provided by ORIENT. It is also hoped that the existence of this infrastructure will encourage new collaborations, otherwise impractical or even impossible without a dedicated research network link.”

Het 4.15 miljoen euro kostende ORIENT-project wordt gefinancierd door de EU, China en het Europese Nationale Onderzoek- en Onderwijsnetwerk. De nieuwe verbinding zal vermoedelijk in de loop van 2006 klaar zijn.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK