Sanskrit zet stempel op Azië

Nieuws | de redactie
6 juni 2006 | Het geografische bereik van het Sanskrit is waarschijnlijk groter geweest dan van enige andere premoderne taal. Het Sanskrit staat al bijna 3000 jaar in de Aziatische geest gegrift. Deze oude cultuur verspreidde zich uit India van Afghanistan tot Bali en van de Malediven tot Japan. Desondanks wordt het vakgebied dat deze taal en de daarmee verbonden cultuur en godsdiensten voortdurend gevraagd zich te 'rechtvaardigen', zo stelde prof. dr. Arlo Griffiths in zijn oratie als hoogleraar Sanskrit in Leiden.

In zijn oratie laat Griffiths aan de hand van inscripties uit Cambodja zien dat het Sanskrit bestudeerd dient te worden in samenhang met de inheemse talen van de streken waar de Indiase invloed zich uitstrekte, zoals het Cambodjaanse Oud Khmer. Als dat niet gebeurt worden archeologen die onderzoek doen in deze gebieden op het verkeerde been gezet.

Arlo Griffiths (New York 1976) studeerde Talen en Culturen van Zuid- en Centraal- Azie in Leiden en Sanskrit aan Harvard University. Tussen 1999 en 2004 was hij vanwege NWO verbonden aan de onderzoeksschool voor Aziatische, Afrikaanse en Amerindische Studies (CNWS) in Leiden. Tijdens zijn promotieonderzoek deed hij veldwerk onder brahmanen in de kuststreken van Orissa, en taalkundig veldwerk in de hooglanden van Zuid-Orissa. Tussen maart 2004 en Juni 2005 was hij als docent Indische Godsdiensten verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Behalve met India houdt hij zich ook met de geschiedenis van Cambodja bezig. Toen Griffiths in 2005 werd benoemd als hoogleraar was hij de jongste Leidse professor.
De eerste Nederlandse leerstoel Sanskrit werd in 1865 in Leiden ingesteld en is sindsdien door roemruchte wetenschappers als H. Kern, J.Ph. Vogel en F.B.J. Kuiper bezet. De internationale reputatie van Leiden als centrum van Oriëntalistiek is mede aan deze Sanskritisten te danken.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK