Vlaanderen nodigt Nederland uit tot ranking

Nieuws | de redactie
21 juni 2006 | Minister Vandenbroucke van Vlaanderen heeft in Leiden concreet voorgesteld dat het Nederlandse en Vlaamse hoger onderwijs een Europese pilot starten om hun gezamenlijke studiekeuze­informatie­systemen in te voegen in het CHE-rankingsysteem uit Duitsland. De Europese Commissie zou bereid zijn dit financieel te ondersteunen.

Vandenbroucke onderstreepte dat ranking geen doel op zich moet zijn, maar moet bijdragen aan het concretiseren van gelijke kansen op hoger onderwijs van hoge kwaliteit. “Gelijke kansen op middelmatigheid zijn geen gelijke kansen”.

Dan moet het studenten wel mogelijk gemaakt worden multidimensioneel hun eigen opleidingskeuze te maken. Daaraan kan een dergelijk studiekeuzesysteem bijdragen. De Vlaamse minister onderstreepte met kracht dat hij de Berlin Principles terzake zeer goed vindt: “De voorwaarden voor zo’n kwalitatief systeem zijn uitstekend daarin weergegeven. Als je, zoals ik, met het CHE verder wilt, zul je je hier dan ook moeilijk aan kunnen onttrekken”. Hij vond het noodzakelijk meteen als Vlaamse en Nederlandse HO-stelsels gezamenlijk de stap naar CHE te zetten: “Ranking in Vlaanderen alleen heeft geen zin, en zelfs met Nederland erbij is het domein nog te klein, denk ik. De multidimensionele opzet die nodig is, kun je pas goed realiseren op Europees niveau. CHE biedt hier de beste waarborgen wat betreft de kwaliteit van de opzet”.
Vandenbroucke deed zijn uitspraken op het seminar Studiekeuze en meerdimensionale ranking in Leiden.

Staatssecretaris Rutte staat positief tegenover het initiatief van zijn Vlaamse collega inzake ranking, zo liet hij eerder geleden via ScienceGuide weten: “Ik vind dit geweldig als Vlaanderen die stap zou willen zetten. Mijn reactie is één woord: ‘doen!’”

Meer documentatie over ranking en studiekeuze vindt u op onze themapagina Studiekeuze en ranking.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK