Frits van Oostrom reageert op Top 10

Nieuws | de redactie
5 september 2006 | KNAW-president Frits van Oostrom noemt zijn 1e plaats op de ScienceGuide Top 10 een 'groot compliment', maar ziet er ook een waarschuwing in het pluche niet al te ernstig te nemen.  

Hij vertelde ScienceGuide in zijn persoonlijke reactie: “Deze uitverkiezing past natuurlijk prachtig bij het profiel dat bij een Akademie van Wetenschappen hoort: onafhankelijk, boven de partijen staand en inspirerend. Anders gezegd: liever gezag dan macht. Als zodanig steekt het bovenal de KNAW als instelling een hart onder de riem. Kennelijk stelt de HO- wereld het op prijs dat er een Akademie is, en dat die haar stem verheft.
Voor mij persoonlijk is het uiteraard een heel groot compliment om in één jaar van de tiplijst naar de top schieten. Maar misschien werkte het “new kid on the block”- effect daarbij juist sterk in het voordeel. Tot voor kort was ik immers veel meer wetenschapper dan bestuurder, en misschien dat die verse ervaring in het veld heeft bijgedragen tot inhoud en relatieve frisheid van het geluid. In Den Haag heeft men het vaak over de kloof tussen de politiek en de burger; zo moet het hoger onderwijs op zijn beurt waken voor een kloof tussen de bestuurders en de werkvloer. Het bestuurscircuit lijkt soms wel een parallel universum, waarin iedereen weliswaar iedereen kent – het blijft tenslotte Nederland – maar de eigen achterban steeds minder. Dat risico bedreigt mij evengoed. Als ik niet oppas spreek ik vaker ambassadeurs dan onderzoekers.

Ook om die reden zal het dus een hele opdracht zijn om in het komend jaar niet terug te vallen in het niets. Het is mij trouwens al vaker opgevallen dat de stemmen over de jaren sterk fluctueren. Hoewel, opmerkelijk genoeg, met de magneetwerking van pluche niets mis lijkt, is er inhoudelijk kennelijk een grote omloopsnelheid. Wat dat betreft lijkt het of bestuurders sneller vlammen en uitdoven dan wetenschappers. Kortom: ik voel mij gevleid en gewaarschuwd”.

Bekijk hier de ScienceGuide Tip 5 2006


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK